Sarajevo / 'Kralj Lir' 21. novembra u Narodnom pozorištu

13. 11. 2017. u 14:33:00 Fena

Shares:0

Drama "Kralj Lear" Williama Shakespearea u adaptaciji i režiji Diega de Brea bit će izvedena 21. novembra pred sarajevskom publikom u Narodnom pozorištu.

Predstava je realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS, uz podršku Britanske ambasade, koja je ujedno i partner projekta.

Uz prvaka Drame NPS Izudina Bajrovića koji će utjeloviti ulogu kralja Leara, publika će gledati Sanelu Pepeljak, Medihu Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elmu Juković.

Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma.

Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lear, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio, navodi se u saopćenju NPS.

Naredna izvedba "Kralja Lira" na sceni NPS planirana je za četvrtak, 23. novembra.

NEMA KOMENTARA