Koncert povodom 20 godina umjetničkog rada prof. Sakiba Lačevića

Radiosarajevo.ba
Koncert povodom 20 godina umjetničkog rada prof. Sakiba Lačevića
Instrument flauta bit će u prvom planu na predstojećem koncertu Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije.

U predivnoj gornjoj dvorani sarajevske Vijećnice, poslušajte koncert posvećen 20-godišnjici umjetničkog rada Sakiba Lačevića, soliste na flautu. 

Na programu će biti: Bach, Corelli, Vivaldi, Mozart, Barber.  

"Ja konkretno sviram Wolfganga Amadeusa Mozarta, koncert za flautu i orkestar u D-duru. To je reprezentativno djelo, i prijatelji muzike i naše kolege će to djelo prepoznati kao svježije note, iako je staro dvjestotinjak godina", kaže Lačević za Radiosarajevo.ba.

Sakib Lačević, flautista i muzički pedagog, rođen je u Sarajevu gdje je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kod profesora Bećira Drnde.

Od 1996. godine do danas je na mjestu prve flaute u orkestru Sarajevske filharmonije. 

Korz sve te godine, nastupio je kao solista i prvi flautista na različitim koncertima simfonijske, operne i baletne muzike, na preko 850 koncerata Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini i inozemstvu (Hrvatska, Austrija, Italija, Njemačka, SAD i dr.).

Nastupio je sa mnogim uglednim dirigentima i solistima. Trenutno radi kao profesor flaute i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Osnivač je i član sarajevskog duhačkog kvinteta "Per semper".

"Odsjek falute je jedan od najuspješnijih i najnagrađivaniji na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, jer su studenti flaute osvojili sve što se osvojiti može. Tako da ovo jeste proslava moje godišnjice, ali prije svega studenata i kolega s kojima sam proveo 20 godina intenzivnog muzičkog rada", zaključuje Sakib Lačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije