Komarica: Uprkos nedaćama Bosna će nastaviti da udiše čiste zrake istinske ljubavi

Radiosarajevo.ba
Komarica: Uprkos nedaćama Bosna će nastaviti da udiše čiste zrake istinske ljubavi
Foto: Privatni album / Božićni koncert u Banjoj Luci

Nakon uspješno organiziranog prvog božićnog koncerta u Prijedoru, a u organizaciji Bosanskog kulturnog centra iz Prijedora i Banjolučke biskupije, u Katedrali sv. Bonaventure, u Banjoj Luci u subotu, 4. januara 2020. godine održan je "jedinstveni" božićni koncert pod nazivom "RADUJTE SE NARODI". 

Važne poruke tolerancije i suživota sa Božićnog koncerta u Prijedoru

Ovaj svečani događaj, kojem su još jednom naglašene istinske bosanske vrijednosti, organiziran je pred velikim brojem vjernika u povodu svetkovine Bogojavljenja i 34. obljetnice biskupskog ređenja biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice.

Biskup Komarica je izjavio da su „mir, tolerancija, ljubav prema Bogu i ljudima, zajedništvo u radovanju i tugovanju bile i ostale glavne odrednice višestoljetne epohe življenja na bosanskome tlu“ i naglasio uvjerenje i nadu „da će, pored svih društvenih bolesti i nedaća koje su se nadvile u proteklim decenijima nad Bosnom i Hercegovinom, ona nastaviti da udiše čiste zrake istinske ljubavi i brige od svih njenih građana, koje su nužne za njenu unutarnju društvenu obnovu.“ 

Pod dirigentskom palicom prof. Alme Karabeg i uz instrumentalnu pratnju Ariana Čengića – orgulje i Sare Selman – gitara, zborovi članica Bosanskog kulturnog centra Prijedor – hor/zbor KUD-a Osman Džafić iz Prijedora i hor/zbor Harmonija iz Sanskog Mosta izveli su devet božićnih pjesama.

Božićni koncert u Banjoj Luci  - undefinedFoto: Privatni album: Božićni koncert u Banjoj Luci

Mješoviti zbor/hor KUD-a Osman Džafić osnovan je 2004, nakon povratka članova iz izbjeglištva i progonstva. Broji 30 članova svih uzrasta. Imao je već veliki broj nastupa širom Evrope.

Svojim nastupima plijeni pažnju javnosti izvođenjem pjesama koje šire mir, toleranciju, posebno njegujući bosansku pjesmu sevdalinku. Pored sevdalinke, hor (zbor) izvodi svjetovne i duhovne pjesme svih naroda Bosne i Hercegovine. 

Mješoviti hor (zbor) Harmonija s radom počinje 2012., kada se manja grupa ljubitelja lijepe pjesme okupila da njeguju sve što je bosansko. Hor (zbor) od 2012. do marta 2019. djeluje u sklopu Centra za izgradnju mira u Sanskom Mostu i njegov osnovni cilj je da svojom pjesmom doprinosi širenju mira i tolerancije na našim prostorima.

Harmonija je međureligijski hor (zbor) koji izvodi svjetovne i duhovne pjesme svih naroda Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije