Knjiga "Očevidac" Isaka Gašija i Shauna Koosa promovirana u Sarajevu

Fena
Knjiga "Očevidac" Isaka Gašija i Shauna Koosa promovirana u Sarajevu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige Očevidac

Knjiga „Očevidac - Moj put u Hag" autora Isaka Gašija i Shauna Koosa predstavljena je večeras u Sarajevu kao dokumentovano svjedočanstvo o proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kroz preživljavanja i patnje autora Gašija, bivšeg zatočenika koncentracionog logora Luka u Brčkom.

Brojni promotori predstavili su Gašijevo svjedočanstvo kao njegovu hrabru borbu za istinu, od izlaska iz logora do danas kad je „Očevidac“ ugledao svjetlost dana i na bosanskom jeziku, a prethodno štampan na engleskom.

Uime izdavača je Muamer Spahić kao jedan od promotora izjavio da je „Očevidac“ veoma dobro napisan u moru loše napisanih i uređenih knjiga o dešavanjima 1992-1995., i da odgovara na pitanje  - kako pamtiti zločin koji nam se desio.

Spahića se naročito dojmio piščev odnos prema zlu i stav da istina mora biti dokumentovana konkretnim formama, poput knjige, da bi se ustalila u pamćenju zajednice. 

Knjiga „Očevidac“ je testament Isakovoj hrabrosti da preživi strašne patnje, mišljenje je profesora iz Sjedinjenih Američkih Država Davida Pettigrewa, također jednog od brojnih promotora.

Pettigrew smatra da osim autorovog stoičkog podnošenje patnji u logoru, a potom svjedočenja u Haškom tribunalu u nekim od ključnih sudskih procesa vezanim za ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini, novi stepen njegove hrabrosti predstavlja izdavanje ove knjige.

Po mišljenju promotora Edwarda P. Josepha, američkog univerzitetskog profesora, „Očevidac“ je jedna od najvažnijih knjiga o raspadu bivše Jugoslavije i "tako je dobro napisana da se čita u dahu".

Knjigu "Očevidac" je na bosanskom jeziku izdala kuća "Vrijeme" iz Zenice, a večerašnja promocija u Sarajevu priređena je u Bošnjačkom institutu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije