Kako je pruga od Sarajeva do Višegrada promijenila život tadašnjih ljudi

Fena
Kako je pruga od Sarajeva do Višegrada promijenila život tadašnjih ljudi

Knjiga “Bosanska istočna željeznica” Milene Prajndlsberger-Mrazović koja govori o ‘nevjerovatnoj’ trasi uskotračne pruge u Bosni i Hercegovini, od Sarajeva prema Višegradu i granici sa Srbijom, o bosanskim krajolicima i društvu sa početka 20. vijeka, promovirana je večeras u rezidenciji austrijske ambasade u Sarajevu.

Originalno je napisana na njemačkom jeziku pod naslovom Die Bosnische Ostbahn, a objavljena je 1908. godine u Beču i Lajpcigu.

Kako je istakla urednica i promotorica knjige Dragana Tomašević, knjiga je značajno svjedočanstvo izgradnje uskotračne pruge kroz Bosnu i Hercegovinu i ilustrovani vodič na bosanskohercegovačkim željezničkim linijama  Sarajevo – Uvac i Međeđa – Vardište.

Po njenim riječima, knjiga predstavlja prelijepo ispisan tekst autorice koja osjeća prugu kao nešto što će promijeniti život ljudi kuda prođe.

"Istovremeno, knjiga je pisana sa žalom o ljudima koji neće vidjeti prednosti novog vremena. Mladima će pruga donijeti puno – školovat će se, lakše će trgovati i putovati. Jako sam željela da se knjiga prevede i objavi te da nam osvijetli naš život i taj period bosanskohercegovačke prošlosti", istakla je Tomašević.

Ističe da je autorica knjigu podijelila na geografske regije, a sve je ilustrovano fotografijama.

"Tu ima slika koje je radio tada slavni Evald Art, naprimjer naslovna strana je njegova,  ima i nekih drugih, koje nisu potpisane, a ima i amaterskih fotografija. Sve smo preuzeli iz originalnog izdanja", naglasila je Tomašević

Zanimljivo je kod Milene Mrazović da je ona svega nekoliko tekstova napisala na našem jeziku, a knjige je uglavnom pisala na njemačkom.

"Ona je Bosnu zaista dobro poznavala jer je, većinom na konju, proputovala cijelu zemlju i tako doprla u najzabitija mjesta. Zalazila je u kuće bogataške i sirotinjske, razgovarala sa svima, raspitivala se za sve pa je tako saznala i zabilježila mnogo toga što bi inače propalo. Sakupljala je i bilježila legende, bajke, zagonetke, narodne običaje, recepte", dodala je Tomašević.

Kako je istakla Tomašević, život Milene Prajndlsberger-Mrazović na Balkanu bio je poprilično nepoznat široj javnosti, tako da je ona rasvjetljavala dijelove života unutar bosanskih porodica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije