Kako čitati dokumentarni film: Prijavite se na Školu filmskog teksta

Radiosarajevo.ba
Kako čitati dokumentarni film: Prijavite se na Školu filmskog teksta
Foto: Pravo Ljudski / Pravo Ljudski Film Festival

Gradeći tokom prethodnih godina svoju kreativnu zajednicu sastavljenu ne samo od prijatelja i prijateljica festivala, nego i mladih reditelja i rediteljica, članova i članica žirija, autora i autorica, Pravo Ljudski Film Festival njeguje aktivan odnos ka društvenom i javnom, odnosno kritički pogled na svijet.

Kolumnistice / Kako ispravno gledati filmove: Pročitaj prije odlaska u kino

Kolumnistice / Monika Ponjavić: Mali vodič za gledanje serija i kablovske TV

U posljednje tri godine u festival su integrirali filmski kritički izraz kao neodvojivi dio Pravo Ljudski identiteta, težeći kroz ovu formu predstaviti filmsku selekciju, problematizirati društvena i politička pitanja s kojima filmovi na programu polemiziraju, ali i promovirati kritičko čitanje filma zasnovano na argumentu, znanju i senzibilitetu.

Ove godine žele otići korak dalje: žele (budućim) filmskim čitaocima i čitateljicama, novinarima i novinarkama u oblasti kulture, te mladim ljudima koji pišu i žele objavljivati umjetničku kritiku ponuditi šansu da to čine u toku festivala, gradeći njihov festivalski program, stručno mentorstvo i uzbudljivo festivalsko okruženje. Desetero sa inspiracijom i motivacijom imati će priliku pohađati naše radionice, raditi na svom kritičkom izrazu, učiti o važnim društvenopolitičkim pitanjima današnjice kroz učenje o savremenom kreativnom dokumentarnom filmu.

Stoga, ukoliko ste se već okušali u pisanju umjetničke kritike, studirate na nekom of fakulteta društvenog, humanističkog ili umjetničkog usmjerenja, tražite prve ili nove profesionalne izazove i želite sklopiti korisna poznanstva u oblasti filma i kulture, prijavite se! Očekuje vas šestodnevna festivalska avantura tokom koje ćete:

- Gledati vogodišnji festivalski filmski program i pisati kritiku;
- Pohađati Školu filmskog teksta koja uključuje rad na tekstu i slikama sa mentorom/icom;
- Pohađati festivalske radionice i predavanja sa aktuelnim društveno-političkim temama;
- Pratiti Q&A sesije i razgovore sa gostima i gošćama, te tako učiti od međunarodno priznatih dokumentarista i dokumentaristica.

Sa vama iz Festiala žele dijeliti znanje i iskustvo, ali prije svega, ljubav prema pokretnim slikama. Stoga prethodno iskustvo nije nužno, ali tim Festivala volio vidjeti primjer vašeg prethodnog rada, bez obzira da li je objavljivan ili ne.

Prijave slati najkasnije do 19. novembra putem maila. Zainteresirani kandidati i kandidatkinje mogu poslati pismo motivacije, CV na B/H/S jeziku, te primjerak rada.  Za sve dodatne informacije pisati na mail adresu: apliciram@pravoljudski.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije