Kad izlažu ujak i nećak: U Sarajevu se uvijek rađaju najljepše priče

L. K.
Kad izlažu ujak i nećak: U Sarajevu se uvijek rađaju najljepše priče

Prva zajednička izložba fotografija i umjetničkih slika Dragana Sjekloće i Ljubomira Borozana bit će održana u subotu, u 19 sati, u Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Riječ je o nećaku (Dragan) i ujaku (Ljubomir) koji žive i rade u Sarajevu. Dragan je urednik na Al Jazeeri Balkans, a Ljubomor slikar koji živi i stvara na relaciji BiH, Italija i Crna Gora. 

Dragan će predstaviti 20 fotografija. Njihova tema je život. Ljubomor će predstaviti 15 umjetničkih slika, rađenim principom ulje na platnu, kojima je tema crnogorsko primorje, posebno Boka.

Povodom ove izložbe smo kontaktirali oba umjetnika u Akademiji likovnih umjetnosti gdje postavljaju svoju izložbu.

Ljubomir je vidno uzbuđen zbog izložbe i prvo želi da objasni svoju vezu s glavnim gradom BiH: "Došao sam u Sarajevo kao malo dijete, završio školovanje, tako da je ovaj grad bio i bit će za mene uvijek nešto posebno“.

"Oženio sam divnu ženu, a one neće čovjeka koji nema novca, pa sam iz svog 'zanata' prešao u drugi. Bavio sam se dizajnom čitav život, tako da sam malo izlagao i slikao u ta doba. Otišao sam iz Sarajeva 1992. godine kada su me otjerali 'neki četvrtasti ljudi'. Sin je već studirao u Rimu, ja sam bio ranjen pa sam i ja prebačen tamo“, govori Ljubomir za Radiosarajevo.ba.

Umjetnik je naveo da je u Italiji radio isključivo od slikanja i da je to bio jako težak period za njega jer mu je porodica imala dozvolu za boravak, a ne za rad, tako da je svako izlaganje i prodaja umjetničkih dijela bilo veliki rizik.

„Navečer sam po lokalima u Rimu hodao i prodavao svoje crteže. Jednom sam dobio honorar na kojem bi mi Picasso pozavidio – prodao sam sliku za 10.000 lira, to je jedna vekna hljeba i jedna kokoš bez prsa. Eto tako je izgledalo moje slikarstvo u Italiji“, prisjeća se svog umjetničkog angažmana u bijelom svijetu nakon rata.

No i to je prošlo, pa se ovaj umjetnik i u Italiji etablirao i radi honorarno na jednoj umjetničkoj akademiji. U Sarajevo dolazi s vremena na vrijeme, kao i u Kotor gdje najviše stvara, posebno jer je opčinjen legendom o njihove „tri Julije“. Dalje pojašnjava da je to kotorska legenda gdje postoji kuća na kojoj su zazidana tri prozora s kojih su nesrećne djevojke gledale ka pučini, očekujući povratak jednog istog čovjeka, u koga su sve tri bile zaljubljene. Ljubomir ne prestaje da se trudi i inicira očuvanje ovog objekta i legende.

„Nepismeni odlučuju o umjetnosti, to me najviše boli oko očuvanja ove legende i ovog divnog zdanja“, rekao je Ljubomir koji je prvu samostalnu izložbu imao u Kamernom teatru 55 davne 1962. godine.

U vezi sa izložbom s nećakom, Ljubomir je vidno uzbuđen: „Naša porodica je rasturena, svuda smo po svijetu, tako da mi je posebno drago da sarađujem s nekim s kim sam u krvnom srodstvu. Prije nekoliko godina sam primijetio Draganov rad i bio sam impresioniran, ima divnu nit, želju da stvara. Meni je jako interesantno što stvara samo sa svojim mobitelom. Dirnuo me, tako da sam ja inicijator ove izložbe.“ 

Napominje da je umjetnost duboko protkana u njihovoj porodici, većina se bavi tim „zanatom“, no Ljubomir je samo Draganu predložio zajedničku izložbu.

IZLOZBA_ALU1.jpg - undefined

(FOTO: Radiosarajevo.ba)

Ljubomir za nećaka govori da je nezaustavljiv i da ćemo još čuti za njega i da ga na ovoj izložbi posebno opčinjava jedna fotografija: „To je njegova fotografija jeseni, lišća na podu gdje je prikazano malo čudno umiranje, a opet toliko je života na njoj zbog boja. Fotografija zaslužuje duboko poštovanje.“

Duboka je ljubav Ljubomirova prema Sarajevu: „Znate ovo je grad koji je zadužio ne samo Jugoslaviju, već i cijeli svijet. U Sarajevu su se rađale najljepše moguće priče, filmske, slikarske, poetske, muzičke... te priče su zbunjivale čitavu Europu. Trebamo vratiti taj duh.“

Umjetnik Ljubomir bi volio da ovaj grad više počasti oda Hakiji Kulenoviću jer je, prema njegovom mišljenju, on stvaratelj kojeg ne smijemo zaboraviti te da je najveći likovni pedagog kojeg je dala ova država.

Ljubomirov nećak Dragan Sjekloća ne krije zadovoljstvo što će izlagati s ujakom, odvodi nas do ujakove slike koja mu se najviše sviđa, na slici su pas i konj: „Na ovom djelu se osjeti snaga, pokazuje nam da smo ništavni prema onom šta nam priroda daje. A tu je i njegova kolosalna igra sa olujnim jezerom, s golubicama, koloritne su, jake. Ujak zna da izmami emociju i to volim kod njegovih slika.“

"Sa zadovoljstvom pozivam posjetitelje da dođu i vide ovu izložbu, da se druže s nama i vide kako smo predstavili sebe, Sarajevo i Crnu Goru. Sutra nije samo otvaranje ujakove i moje izložbe nego je i moj rođendan, tako da je 23. juni zaista poseban dan za mene“, rekao je Dragan za Radiosarajevo.ba.

Zajednička izložba Ljubomira Borozana i Dragana Sjekloće bit će otvorena u subotu, od 19:00 sati, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ovu zanimljivu priču podržali su Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH i Uprava za dijasporu koja djeluje pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije