Juventafest uključuje mlade s poteškoćama u razvoju u teatarske radionice

Radiosarajevo.ba
Juventafest uključuje mlade s poteškoćama u razvoju u teatarske radionice
Foto: Juventafest / Inkluzivna radionica

I ove godine, od 5. do 9. septembra će se u Sarajevu održati pozorišni festival srednjoškolaca Juventafest .

Juventafest u svojoj misiji slavi mlade i njihove različitosti te im nastoji omogućiti platformu putem koje bi se njihov glas zaista čuo. Stoga, od ove godine festival postaje dio pokreta za inkluziju i u saradnji s Udruženjem Život s Down sindromom  omogućit će mladima s Down sindromom učešće u radionicama koje će biti održane tokom Juventafesta.

Cilj radionica je buđenje empatije među mladima, omogućavanje razmjene iskustva te ukazivanje na značaj uvažavanja međusobnih različitosti.

„Na kulturnoj sceni se dešava ono što čekamo godinama, a to je da kulturne manifestacije, ustanove i programi samoinicijativno uključuju osobe s Down sindromom. Ravnopravno aktivno uključenje osoba s invaliditetom u kulturne programe je njihovo pravo, ali u kojoj mjeri će se ono poštovati, zavisi od nas, odraslih. Stoga, vrlo rado smo se odazvali pozivu Juventafesta i direktorice Jasne Diklić jer smatramo da će ova platforma i zajednički rad mladih biti jedno ogromno iskustvo za mlade s Down sindromom, kao i za njihove vršnjake“ - kaže Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine“.

Stručna saradnica za inkluziju u okviru radionica, glumica Alena Džebo, na kreativan način pripremila je mlade s Down sindromom o temama koje ih očekuju na radionicama te se  pobrinula da im druženje tokom festivala postane ugodno iskustvo. Tako će na ovogodišnjem Juventafestu mladi učestvovati na četiri radionice koje će voditi iskusni i cijenjeni profesionalci. Riječ je o radionicama „Tijelo ispod maske“ pod vodstvom glumice i dramske pedagoginje Slađane Zrnić, „Igrom do plesa“ pod mentorstvom glumice Amile Terzimehić, „Teatarska muzička radionica“ dirigentice i profesorice Tijane Vignjević te „Lutkarstvo“ koju će voditi lutkarka Jasminka Božuta.

Teatar je mjesto slobode

Kroz navedene radionice u kojima će učestvovati i osobe s Down sindromom mladi će imati priliku naučiti nešto novo o teatru, ali i osloboditi svoj kreativni izražaj.

„Teatar je mjesto slobode na kojem se ruše sve društveno nametnute barijere, što je ujedno i cilj inkluzije koja označava pravu i punu pripadnost svakog ljudskog bića kao ravnopravnog člana društvene zajednice. Konvencija o pravima osoba s invaliditetom navodi kako je ljudsko pravo osoba s invaliditetom da sudjeluju u kulturnom životu, na ravnopravnoj osnovi s drugim osobama. Barijere s kojima se susreću osobe s invaliditetom kreirane su od zajednice, neprikladne okoline i negativnih stavova u odnosu na stanje pojedine osobe“, podsjećaju organizatori festivala te ističu da je zbog toga veoma važno iznova ponavljati da svaka osoba u društvu posjeduje određene sposobnosti i vještine i s tim u vezi ima pravo na njihovo izražavanje kao i vlastitu različitost i individualnost.

Važnost inkluzije u okviru 7. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest prepoznali su i svojim donacijama podržali Američka ambasada u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH, Ministarstvo kulture i sporta KS i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Postajanjem dijela pokreta za inkluziju Juventafest želi poslati snažnu poruku i drugima te ih pozvati da otvore svoja vrata, jer pružanje podrške mladima s poteškoćama u razvoju obaveza je svih nas. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije