Jedan od najboljih umjetnika fotografije: Kemo Hadžić otvara izložbu u Sarajevu

Fena
Jedan od najboljih umjetnika fotografije: Kemo Hadžić otvara izložbu u Sarajevu
Foto: Privatni album / Kemal Hadžić sa fotoaparatom

Izložba fotografija "Neću da budem zombi" autora Kemala Hadžića bit će otvorena 7. septembra u fotogaleriji Jelićeva Centra za kulturu i mlade Općine Centar.

Kemal Hadžić: Kako je nastala fotografija koja je oduševila Pink Floyd

Za fotogaleriju, kako je na konferenciji za medije danas istakao njen umjetnički rukovodilac Dženat Dreković, izuzetna je čast ugostiti jednog od najboljih umjetnika fotografije u BiH kakav je Kemal Hadžić i time proslaviti godišnjicu osnivanja galerije.

Hadžić je u fotografskom ciklusu "Neću da budem zombi", koji je nastao 2001. godine u Čikagu, razvio još jednu metaforu savremene civilizacije koja je lišena svakog oblika humaniteta i ne stvara vrijednosti usklađene s njim.

Nastojao je da ukaže, odnosno pronikne u bit čovjeka kao mislećeg, slobodnog bića, a da bi to bio on odbija da bude poslušnik, zombi kojeg stvara sistem institucija, ideoloških naracija, kapitalistički konzumerizam.

"Naziv izložbe je provokativan i drzak, ali ja hoću da mislim, percipiram mojim čulima stvarnost, da je obradim u mozgu i da imam stav na osnovu iskustva i onoga što sam percipirao... hoću da volim, stvaram... ma želim da budem čovjek a ne zombi", kazao je, pored ostalog, Hadžić novinarima.

Ljubitelji fotografije imat će priliku da u 20 izloženih radova percipiraju stvarnost i osjete poruku koju im autor šalje, a posebno na fotografiji kojom dominira vojnički šljem, kao metafora vojnika, borca za slobodu.

U susret predstojećoj izložbi u galeriji Brodac u petak, 6. septembra sa početkom u 18 sati održat će se razgovor s umjetnikom Hadžićem.

Fotografija Kemala Hadžića sa sarajevskih ulica oduševila je Pink Floyd

Fotografija Kemala Hadžića korištena je za photobook kultne rock grupe Pink Floyd, a svijet je obišla i fotografija sa čelistom Vedranom Smajlovićem iz Vijećnice, nastala 1993. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije