Fantastične predstave na sceni Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba
Fantastične predstave na sceni Narodnog pozorišta
Urnebesna komedija Jedan čovjek, dva šefa u režiji Nine Kleflin bit će izvedena u srijedu 2. novembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Predstava Jedan čovjek dva šefa, autora Richarda Beana, rađena je prema motivima 300 godina stare komedije Sluga dvaju gospodara Carla Goldonija.

Komediju je naručio direktor britanskog nacionalnog pozorišta, a praizvedba je održana 2011. godine. Jedini njegov uvjet bio je da ovim komadom vrati publiku u pozorište i uspjeli su u tome. Jedan čovjek dva šefa postao je veliki hit sa preko 200 izvedbi. Komad je igran u nekoliko zemalja, kao i na Broadwayu.

U predstavi igra ansambl Drame NPS-a.

Predstava je režirala višestruko nagrađivana rediteljica Nina Kleflin, a komedije su njena uža specijalnost. Dođite i provjerite zašto?

Dan poslije, 3. novembra  na sceni NPS-a, sarajevskoj publici će se predstaviti Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba, čiji će glumački ansambl, predvođen vrsnim glumcima Enesom Vejzovićem, Barbarom Nolom, Anjom Đurinović, Anjom Šovagović, Filipom Šovagovićem i drugima, izvesti Molijerovu komediju Umišljeni bolesnik u režiji Krešimira Dolenčića.

Predstava počinje u 19 sati i 30 minuta.

Umišljeni bolesnik (Le Malade imaginaire), komedija-balet u tri čina, posljednje je Moliereovo djelo, premijerno izvedeno 1673. godine. Veliki komediograf i glumac, dugo bolestan od tuberkuloze, kolabirao je na četvrtoj izvedbi, u ulozi Argana, te je ubrzo preminuo... Njegov tekst, međutim, nastavio je živjeti, pa je ova bespoštedna satira na temu liječnika i medicine, njihove prijetvornosti i pohlepnosti, do danas ostala stalnim gostom kazališnih pozornica, neprestano provocirajući nove pristupe. Ovo glazbeno-scensko djelo proizvod je Moliereove drske manirističke imaginacije, svjesno oslobođeno potrebe za umjerenošću i pokušaja da se oblikuje formalno besprijekoran materijal. Prići mu, stoga znači s jedne strane pronaći odgovarajući ključ za ponuđenu teatralnost i izvedbenu neobuzdanost, a s druge, ne otupiti mu satiričku oštricu koja bez sumnje pogađa u srž nekih problema s kojima se i danas susrećemo. Bezobrazan i anarhističan, ironičan i zajedljiv - ovo je Moliere koji propituje ne samo svoj i onodoban, već i naš, ovodobni svijet, koristeći humor kao oruđe za dinamičan dramski obračun s onim što mu smeta...”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije