Izvještaj Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine o događajima 2018

Radiosarajevo.ba
Izvještaj Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine o događajima 2018
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Izvještaj Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine o događajima 2018

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine je 18.12.2018. predstavljen izvještaj izložbi, gostovanja i stanja projekata koji su održavani u sklopu UGBiH. 

U toke godine održan je veliki broj vođenih obilazaka stalne postavke Oprostorena intima i izložbi iz školskog programa. Održavane su tematske radionice za sve zainteresovane učesnike koncipirane prema starosnim grupama (npr. izvođenje igrokaza, kreiranje zamišnjene izložbe, modeliranje sapuna, izrada papirnih instalacija i slično).

Početkom septembra počela je realizacija prvog outreach muzejskog programa u BiH koje se vodio u UGBiH pod nazivom Plavi artizam. Ovaj program se bavi radom sa djecom iz autističnog spektra u kontekstu muzeja umjetnosti. Svake subote se održavaju radionice za djecu iz specijalnog sistema Mjedenica i učesnike koji su dio inkluzivnog sistema redovnih škola. 

Do sada je održano osam radionica u konteksu stalne postavke UGBiH Oprostorena intima, Aranea Josip Mijić, Zbirka u zbirci Mirka Komosara, izdvojeni pejzaži Branka Šotre. Teme radionica su geštalt vježbe, pješčani pejzaži, oslikavanje drvenih kubusa, rad sa ugljenom.

Radionice će se održavati do sredine marta, kada je planirana izložba koja će prikazati djela učesnika projekta Plavi artizam i djela iz kolekcije UGBiH koja su korištena kao vizuelni stimulans učesnicima.

Od početka ove godine, djela iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine se nalaze na Google Arts&Culture i dostupni su cijelom svijetu. Također su napravljenje i četiri virtuelne izložbe. Na Google Arts&Culture su postavljena stotinu djela Ferdinanda Hodlera i izložbu koja priča o Jeanne Cerani  Charles Čišić i njenoj kolekciji.

Sva djela Ferdinada Hodlera su fotografisana i digitalizovana što će olakšati posao budućim istraživačima i smanjiti potrebu za direktnim rukovanjem sa besprijekornim  umjetničkim djelima. Projekat digitalizacije i fotografisanja djela je omogućen uz podršku Ambasade Švicarske u BiH.

Izrađene su i šine za smještaj u depou zahvaljujući donaciji UNESCOa.

Planira se da se sva djela u zbirci Umjetničke galeriji Bosne i Hercegovine fotografišu i digitaliziraju. 

Napominje se da UGBiH trenutno radi sa jako malim budžetom i da je upitno kolko će još moći izdržati ovako.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije