Kardinal Puljić u Mostaru: Izložen dio križa na kojem je razapet Isus Krist

Radiosarajevo.ba
Kardinal Puljić u Mostaru: Izložen dio križa na kojem je razapet Isus Krist
Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski, u utorak navečer otvorio je u Galeriji Aluminij jedinstvenu izložbu Pasionska baština, u kojoj je izložen dio Svetog križa, odnosno komaći drvenog križa na kojem je razapet Isus Krist.

Ova izložba ima višestruko značenje, što je istaknuo i sam kardinal, ocijenivši kako je riječe o povezivanju kulturne baštine, starine i nove stvaralačke umjetnosti, s pasionskom baštinom, koja ima svoju poruku da ljudi ono što proživljavaju utkaju u svoje radove.

"Ovaj nam postav poručuje kako svijet ne počinje s nama, a nadam se kako s nama ne će niti završiti", kazao je kardinal Puljić okupljenom mnoštvu koje je pozdravio i mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

kriz_isus_krist_mostar_izlozba_galerija_aluminij1.jpg - undefined

Kardinal Vinko Puljić

Biskup Perić je istaknuo i kako dvadesetak prikazanih raspela čine izvrsnu prigodu za pripremu za Veliki tjedan i Uskrs.

"Raduje me što je ova religiozna izložba upriličena u Mostaru, u središtu naše biskupije, i svi ju, bez obzira na vjersku pripadnost, trebaju posjetiti", pozvao je biskup Perić u prepunomu galerijskom prostoru.

Prema predaji, relikviju Svetoga križa u 4. je stoljeću, u Svetoj Zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica (sv. Helena) i dio je završio u Rimu. Dijelovi Križa stoljećima su dijeljeni i slani u župe diljem svijeta, puku na štovanje. U 18. je stoljeću, u Ceseni (Italija), od veće relikvije odvojen maleni dio i smješten unutar kristalnoga križa, urešenog zrncima srebra. U tamošnjoj je biskupijskoj palači, u listopadu 1761. godine, izdan dokument koji potvrđuje autentičnost dragocjenoga relikvijara.

Ta je relikvija svoje 2.000 godina dugo putovanje bila završila u Njemačkoj, otkuda je, u mnoštvu umjetnina, stigla u BiH, kao pomoć Katoličke crkve u Njemačkoj obnovi crkve u BiH, nakon nesretnih ratnih zbivanja.

Relikvijar Svetoga križa trajno je smješten u Samostanu i duhovnom centru Karmel sv. Ilije, s obala Buškoga jezera, a sveti su ostaci Kristova križa dijelom ove izložbe iz samostanske riznice.

kriz_isus_krist_mostar_izlozba_galerija_aluminij.jpg - undefined

"Jedna je sami relikvijar, sa slikom Rane sv. Franje, drugi dio su umjetničke slike i skulpture, kako suvremenih, tako i starih, pa i nama nepoznatih autora, dok je treći dio etnografski, unutar kojega dominiraju fotografije sarajevskoga umjetničkog fotografa Jasmina Fazlagića koji je obilazio BiH i bilježio pučke običaje svih naroda, a ovdje su izdvojene one koje se tiču korizmenih običaja Hrvata u BiH", pojasnio je Zvonko Martić, idejni začetnik ovog događaja i prior samostana.

Izložbu koja ostaje dostupnom za besplatno razgledavanje do 5. aprila, zajednički su organizirali Galerija Aluminij i Karmel sv. Ilije, pod pokroviteljstvom Vlade Kantona 10 i Općinskoga poglavarstva Tomislavgrada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije