Izložba "Ženske stručne škole u Sarajevu između dva Svjetska rata"

Radiosarajevo.ba
Izložba "Ženske stručne škole u Sarajevu između dva Svjetska rata"
Foto: Facebook / Izložba "Ženske stručne škole u Sarajevu između dva Svjetska rata"
Historijski arhiv Sarajevo čuva arhivsku građu osnovnih i srednjih škola koje su djelovale ili još uvijek djeluju u gradu Sarajevu. Arhivska građa nastala radom ovih ustanova odnosi se na period od 1880. do 1995. godine.

Arhivska građa koja se odnosi na rad ženskih stručnih škola u Sarajevu između dva svjetska rata broji ukupno četiri arhivska fonda:

Ženska stručna zanatska škola, Stručna zanatska škola tekstilnog pletenja, Ženska stručna zanatska škola pri "Osvitanju" i Ženska zanatska škola dobrotvorne zadruge "Srpkinja". 

Prve ženske stručne škole u Sarajevu osnovane su Naredbom Zemaljske vlade od 18. oktobra 1913. godine kojom je odobrena organizacija i nastava ženskih stručnih škola za šivanje rublja i krojenje haljina u Sarajevu.

Radile su i tokom Prvog svjetskog rata.

Izložba Ženske stručne škole u Sarajevu između dva svjetska rata ima za cilj predstavljanje sistema obrazovanja ženske populacije u gradu Sarajevu, kako djevojčica tako i odraslih djevojaka i žena, i njihovo stručno osposobljavanje u različitim zanatima u međuratnom periodu.

Takođe, i predstavljanje vrijednog sadržaja kojeg kriju arhivski fondovi ženskih stručnih škola Historijskog arhiva Sarajevo, a koji su neprocjenjivo blago za istraživanje istorije školstva i prosvjetnih prilika u gradu Sarajevu.

Autorice izložbe su viša arhivistkinja Aleksandra Pijuk-Pejčić i viša arhivska tehničarka Amela Bedaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije