Izložba Topot keltskih konja u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Izložba Topot keltskih konja u Zemaljskom muzeju u Sarajevu
Izložba "Topot keltskih konja" bit će održana u petak, 15. decembra 2017. godine u 19 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložbom Topot keltskih konja predstavljen je lokalitet Bizjakova hiša u Kobaridu – keltsko svetište na kojem su se ritualno prilagali darovi i žrtvovale životinje, a koje se datira na početak mlađeg željeznog doba.

Za gostovanje u Zemaljskom muzeju BiH, prvobitna forma izložbe prilagođena je i dopunjena materijalom sa bosanskohercegovačkog lokaliteta Kamenjača u Brezi, koji ima srodan arheološki materijal i sličan karakter kultnog mjesta.

Bit će to prva arheološka gostujuća izložba iz Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini. Izložba sadrži 60 predmeta koji su otkriveni prilikom istraživanja, a koncipirana je na način da je u jednoj velikoj vitrini predstavljen crtež istraživanog prostora na kojem su predmeti postavljeni na identičan način na koji su i otkriveni.

Izloženi predmeti su popraćeni legendama na slovenskom i hrvatskom jeziku, koje detaljno objašnjavaju tijek istraživanja, otkrivene nalaze i karakter nalazišta.

Izložbu će otvoriti dr. sc. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Autori izložbe su Miha Mlinar (Tolminski muzej) i Teja Gerbec (Goriški muzej).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije