Izložba slika Katarine Polić - Pipal otvorena u Galeriji "Roman Petrović"

Fena
Izložba slika Katarine Polić - Pipal otvorena u Galeriji "Roman Petrović"
Izložba slika umjetnice Katarine Polić - Pipal večeras je otvorena u Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu.

Po riječima historičarke umjetnosti Lejle Bušatlić, opus Katarine Polić-Pipal, predstavljen kroz crteže, akvarele i slike, ikonografskim sadržajem je povezan u tri ciklusa: meditativni pejzažni motivi, ženska figura interpretirana kroz motive materinstva, šumskih vila i vodenih nimfi, te ratne scene iz skloništa obilježene osjećajem tjeskobe i beznađa.

Autorica je izjavila da joj je ovo prva izložba, te da su je i sada drugi nagovorili i obavili većinu priprema za izložbu.

"Mislila sam da nemam ništa za izložiti jer sam poklonila sve što sam radila, ali smo uspjeli prikupiti dovoljno. Mnogi crteži nastali su tokom rata jer me tada to smirivalo", rekla je Polić-Pipal.

Katarina Polić-Pipal rođena je 1930. u Tuzli gdje je završila osnovnu školu. Godine 1951. upisuje Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Predraga Furtule, a nakon dvije godine prelazi na odsjek grafike kod profesora Petra Šaina. Upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu odsjeku grafike kod profesora Mike Petrova, a diplomirala je 1961. Članica Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1963. 

Sve radove s izložbe ta umjetnica će pokloniti Udruženju likovnih umjetnika BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije