Thomas Steyaert sarajevskoj publici večeras će se predstaviti i kao slikar

Radiosarajevo.ba
Thomas Steyaert sarajevskoj publici večeras će se predstaviti i kao slikar
Foto: Umjetnička galerija BiH / izložba radova Thomasa Steyaerta

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine otvorit će večeras u 20 sati izložbu radova Thomasa Steyaerta

Thomas Steyaert poznat je bosanskohercegovačkoj publici kao performans umjetnik i koreograf. Izložbom u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine predstavit će se i kao slikar. Slike rađene u kombinovanoj tehnici rezultat su razigranog promišljanja o odnosima moći i političkim i ekonomskim sistemima.

Iskrivljeni i stripovski likovi u Steyaertovim slikama često predstavljaju opsceno ponašanje egocentričnih kapitalističkih figura s minimalnim empatijskim razumijevanjem. 

izložba radova Thomasa Steyaerta - undefinedFoto: Umjetnička galerija BiH: Izložba radova Thomasa Steyaerta

Apstraktni radovi su se razvili iz čiste fascinacije teksturom, bojom i različitim grafičkim tehnikama. Izloženi radovi nastali su kroz samouko istraživanje uljane i akrilne boje i spreja na izolacijskim pločama.

O svom radu i istraživanju Steyaert je zapisao: „Moje obrazovanje kao plesača i koreografa i višegodišnje scensko iskustvo širom svijeta, uključujući i brojne susrete s inspirativnim umjetnicima, pobudilo je znatiželju i zanimanje za upotrebu, stvaranje, estetiku i percepciju slike.

Znatiželja je polako izrastala u čin crtanja i slikanja. Isprva se radilo o popunjavanju ‘praznog prostora’ između drugih projekata, ali za razliku od rada na sceni slikanje nije zahtijevalo konceptualni opis ili opravdanje prije ili tokom čina stvaranja. To je individualno izražavanje koje se javlja iz uzbudljivog dijaloga između stvaraoca i različitih materijala.

Kako je vrijeme prolazilo, slikanje i crtanje su postali mnogo važniji i sada imam dnevnu praksu u svom životu. Materijali i površine se mijenjaju, ali fascinacija teksturom i bojom još raste. Stil varira od apstraktne figuracije i stripovskog do elaborativnijih i kompleksnijih apstraktnih radova.“

Thomas Steyaert je umjetnik koji se bavi pokretom i vizualnim umjetnostima. Radio je na nekoliko projekata s Ultima Vez/Wimom Vandekeybusom i Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Flamansko kraljevsko pozorište) pod umjetničkim vodstvom Jana Goossensa.

U Bosni i Hercegovini često sarađuje sa Selmom Spahić, Nerminom Hamzagićem, Harisom Pašovićem i Lajlom Kaikčijom. Zajedno s Raulom Maia, jednim od svojih bliskih saradnika, razvija projekat koji istražuje umjetničku praksu i višestruki izlazni potencijal sistema ne-predstavljačke fizičke komunikacije među izvođačima.

U istom kontekstu istražuje vlastiti individualni pristup i stvara nekoliko radova u Evropi i van nje.

Nedavno je osnovao kolektiv umjetnika iz Sarajeva ‘Moving Island’ koji se fokusira na društveno angažovane umjetničke projekte. Thomas također podučava, slika i bavi se muzikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije