Izložba portreta Marija Mikulića 20. decembra

Radiosarajevo.ba
Izložba portreta Marija Mikulića 20. decembra
Foto: Muzej Sarajeva / Plakat izložbe portreta Marija Mikulića

Izložba portreta bosanskohercegovačkog slikara Marija Mikulića, na kojoj će biti predstavljena 33 umjetnička djela iz respektabilnog opusa Mikulićevih portreta, 27 iz privatne zbirke porodice Mikulić i 6 djela iz umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva, bit će upriličena u četvrtak, 20. decembra 2018. godine u 19.00 sati u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Na otvorenju izložbe prisutnima će se obratiti autorice izložbe; prof. Bojana Mikulić, kćerka Marija Mikulića, kustosIca Muzeja Sarajeva Indira Kučuk-Sorguč i direktorica škole Elma Alić-Šobot, saopćio je Muzej Sarajeva.

Cilj izložbe je građane, a posebno učenike Srednje škole primijenjenih umjetnosti, upoznati sa fantastičnom galerijom portreta ovjekovječenih u vremenu vještom rukom ovog sjajnog slikara. 

Do završetka Državne škole za likovnu umjetnost u Sarajevu, Mario Mikulić je imao bogato ispisanu životnu putanju, začetu u gradu Korčuli (8. maja 1924. godine), djetinjstvo provodi u Omišu i Splitu.

Početkom Drugog svjetskog rata počeo je raditi političke karikature, a 1941. godine dolazi u Sarajevo gdje nastavlja svoje školovanje.

Priključuje se partizanima 1944. godine i tamo započinje raditi kao ilustrator u partizanskoj štampi.

Nakon oslobođenja vratio se u Sarajevo i upisao, odmah po njenom osnutku, Državnu školu za likovne umjetnosti, sadašnju Srednju školu primijenjenih umjetnosti.

Profesori su mu bili Mica Todorović, Roman Petrović, Ismet Mujezinović i Sigo Sumereker. Školu je završio 1949. godine kao odličan đak njene prve generacije u kojoj su bili još i Ljubo Lah, Vlado Vojnović, Mustafa Pezo, Franjo Likar i drugi.

Mario Mikulić se nije povodio za tekućim likovnim tendencijama, ustrajavao je u svojoj čudnoj morfološkoj strukturi koja je oslikavala čovjeka, njegov život i vrijeme kojem je pripadao.

Centar stvaralačkog djelovanja Marija Mikulića bio je portret, kroz koji otkriva karakternu istinu modela. Mikulić nije slikao po narudžbi i za druge nego je bio i ostao sam svoj naručitelj.

Muzej Sarajeva raspolaže sa više raznorodnih Mikulićevih djela od kojih šest slika spadaju u portretski opus koje će biti izložene i na ovoj retrospektivnoj izložbi, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije