Izložba "Koraci u tišini" umjetnice Arme Tanović-Branković

Radiosarajevo.ba
Izložba "Koraci u tišini" umjetnice Arme Tanović-Branković

U Historijskom muzeju BiH će u ponedjeljak, 28. januara u 19 sati biti otvorena izložba "Koraci u tišini" umjetnice Arme Tanović Branković. 

Izložba je sačinjena od slika koje predstavljaju interpretaciju pojedinih bh. književnika i njihovih djela. Između riječi i slike, kadra i impresije slike Arme Tanović Branković posmatrača pozivaju da o književnosti razmišljaju kao o mehanizmu putem kojeg se mogu pratiti historijski i društveni procesi.

Izložba Koraci u tišini, koja tematizira ulogu žene u društvu, realizirana je u tehnici asemblaža čiji elementi pomažu da se svijet narativa sjedini sa svijetom umjetnice. Slike Arme Tanović Branković nisu ni ilustracija, ni portreti, već interpretacija i vizuelni refleks koji u preplitanju sa ličnom prošlošću umjetnice pozivaju na nova iščitavanja starih i poznatih priča. One nas ujedno pitaju: može li nam i u kojoj mjeri književnost pomoći da se obračunavamo sa ličnom/kolektivnom prošlošću?

Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod od njihove prodaje ide u humanitarne svrhe.

Arma Tanović-Branković rođena je 1978. godine u Sarajevu, BIH gdje je završila osnovnu i Srednju umjetničku školu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku Gluma u klasi profesora Admira Glamočaka i na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Radoslava Tadića na Nastavničkom odsjeku.

Magistrirala je na Filozofskom Fakultetu na odsjeku Komparativna književnost pod mentorstvom profesora dr. Dževada Karahasana i na Katedri za historiju umjetnosti pod mentorstvom Senadina Musabegovića. Trenutno je na doktorskom studiju iz oblasti Kreativne pedagogije. Docentica je na Akademiji scenskih umjetnosti.

Osim pedagoškog rada i glume, bavi se slikarstvom i redovno izlaže na godišnjim izložbama ULUPUBIH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije