Izložba kaligrafije i ebru slikarstva u Centru kulture i mladih općine Centar

Radiosarajevo.ba
Izložba kaligrafije i ebru slikarstva u Centru kulture i mladih općine Centar

Pod pokroviteljstvom Općine Centar u prostorijama Centra kulture i mladih općine Centar Sarajevo 5. jula ove godine je otvorena izložba radova polaznika radionice „Kaligrafija i ebru slikarstvo“. Svi posjetitelji još danas do 21 sat imaju priliku pogledati preko 40 kaligrafija urađenih u kufi i sulus pismu, kao i kombinacije kaligrafije i ebru slikarstva. 

Tokom trajanja radionice, posljednja tri mjeseca, desetak polaznika su prvo upoznati sa tradicionalnim pristupom izrade kaligrafije. Od pripreme i bojenja papira na tradicionalan način, pa sve do izrade kompozicije, ispisa kaligrafije i finalnog, onog najtežeg djela, njenog lijepljenja na lepenku.

Prvo se radi sa kufi pismom, geometrijskim pismom koje je popularno među savremenim umjetnicima,a koje na prvi pogled izgleda jednostavno. Međutim kao i svaka kaligrafija zahtjeva preciznost. Na njemu polaznici uvježbavaju svoju ruku da bi u narednoj stepenici napretka krenuli sa rika i sulus pismom. Kroz ovaj period polaznicima je također pokazano 12 tehnika ebru slikarstva, odnosno slikanje na vodi, koja se i danas koristi za uvezivanje knjiga, dekorisanje papira, kao i bordura na levhama. Ono što je specifično za ebru jeste da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua.

U posebno pripremljenoj smjesi vode i smole raspršuje se boja koristeći kistove (specijalni kistovi od ružinog drveta i konjske dlake) kapaljke ili igle. Nakon što se nanese boja na smjesu i iscrta određeni motiv polako se stavlja papir na koji se prenosi slika.

Polaznici su imali priliku učiti i o iluminaciji, ukrašavanje tradicionalnih spisa, kaligrafija, a radionica koja djeluje drugu godinu zaredom u Centru kulture i mladih općine Centar Sarajevo pokazala se popularna među omladinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije