Izložba i dodjela nagrade Zvono: Pobjednik putuje u New York

Radiosarajevo.ba
Izložba i dodjela nagrade Zvono: Pobjednik putuje u New York
0 / Nikola Kekerović

Ovogodišnja izložba radova finalista i finalistica Nagrade za mlade vizualne umjetnike i umjetnice u BiH - ZVONO - bit će otvorena u petak  12.10.2018. sa početkom u 19 sati u izložbenim prostorijama Udruženja za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP - Sarajevo, Radićeva 2, 3. sprat.. 

Mladi umjetnici i umjetnice čiji radovi predstavljaju finalnu selekciju ovogodišnje izložbe i nagrade su: Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić.

Nagrada ZVONO za pobjednika/cu sastoji se od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited, kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD. Pobjednika/cu će proglasiti međunarodni žiri na otvorenju izložbe. 

Na izložbi će biti predstavljeni odabrani video-radovi, fotografije i umjetničke instalacije finalista/ica.

Prema riječima međunarodnog žirija finalisti/ce Nagrade ZVONO 2018 „reprezentiraju četiri individualne umjetničke pozicije sa odličnim postignućima u različitim fazama njihovog radnog iskustva, godina, i formalnog pristupa“.

Ovogodišnja selekcija radova pokazuje i naglašeno zanimanje umjetnika/ca za kulturu, politiku i historiju - kao specifične kontekste od ključnog značaja umjetničkom svijetu koji sve češće teži simplificiranom uniformisanju i komercijalizaciji. 

U subotu, 13.10.2018. će biti održano i javno vodstvo kroz izložbu, sa početkom u 16h. Javno vodstvo je otvoreno za svu zainteresovanu publiku, a proteći će uz prisustvo kustosica izložbe i umjetnika/ca. 

Cilj Nagrade ZVONO je pružati podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu. Konkurs je i ove godine bio otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40. godine starosti, koji/e se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili  imaju interdisciplinarni pristup. 

Izložba će biti dostupna publici tokom dva mjeseca, od 13.10.-14.12.2018. godine; i to svakog četvrtka i petka od 14 - 19h, a subotom od 11 - 17h. Ovu ključnu nagradu SKLOP realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: The Trust
for Mutual Understanding i Residency Unlimited. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije