Sarajevo / Izložba fra Mirka Ćosića 'Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga'

13. 11. 2017. u 12:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Izložba djela fra Mirka Ćosića, prvog diplomiranog slikara franjevca iz Bosne i Hercegovine bit će otvorena 16. novembra, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Zelenih beretki 8.

Hercegovački franjevac, unatoč svim teškoćama s kojima se suočavao u životu, stvorio je opus u kojemu se može naći štošta ugodno ljudskom oku i prijemčivo duhu.

Izložba "Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga" donosi djela sa motivima portreta, mrtve prirode i cvijeća kojim je slikar doticao gornje razine realističke uvjerljivosti.

Na tu se ljubav nadovezuju krajolici, koji u Ćosićevu opusu zauzimaju istaknuto mjesto.

Odabirući pogodna mjesta, kao što su širokobriješki Borak i izvor životvorne rijeke Lištice, koja su jamčila prepoznatljivost i isticala značajnija obilježja mjesta, ovaj je franjevac realističku tendenciju kombinirao s lirskom i ekspresivnom notom, priopćeno je iz Franjevačke galerije Široki Brijeg.

Fra Mirko Ćosić rođen je 1903. godine u Buhovu pored Širokoga Brijega. Pučku školu pohađao je u susjednom selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu.

Godine 1929. mostarski biskup zaredio ga je za svećenika te je iste godine slavio i mladu misu. Preminuo je 16. jula 1967. godine. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986. godine.

NEMA KOMENTARA