Izložba fotografija "Tranzicije" u okviru WARM festivala

Radiosarajevo.ba
Izložba fotografija "Tranzicije" u okviru WARM festivala
/ Tranzicije, WARM
Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) u Sarajevu organizira međunarodnu izložbu Transitions/Tranzicije koja će biti svečano otvorena 1. jula u 17 sati na Eiffelovom mostu na Skenderiji.

Izložbu će otvoriti nagrađivani američki fotograf Ron Haviv zajedno s ekspertima s Columbia univerziteta iz New Yorka i fotografom Midhatom Poturovićem.

Na izložbi će biti izložene 33 fotografije Midhata Poturovića koje prikazuju tranziciju kroz koju prolazi bosanskohercegovačko društvo, a osim njegovih bit će izložene i fotografije koje prikazuju tranziciju drugih zemalja koje su uradili sjajni fotografi Juan Arredondo (Kolumbija), Martin Lukongo (Demokratska Republika Kongo) i fotografkinja Sophia Nahli Allison (SAD).

Izložba je finalni produkt jednogodišnjeg rada i saradnje s The Post-Conflict Research Center (PCRC)Research Center (PCRC) & Art Works Projects, a dio je ovogodišnjeg programa WARM festivala koji traje od 28. juna do 2. jula 2017.
Tranzicije, WARM - Izložba fotografija

Ovogodišnji WARM na jednom mjestu okupio je reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, historičare, istraživače i aktiviste koji se u svakodnevnom životu bave savremenim konfliktima. Festival je o ove godine ponudio raznovrstan program koji tematizira problematiku sukoba.

Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Izložba Tranzicije  je multimedijalna izložba fotografija koja istražuje putovanje tranzicione pravde kroz konfliktne i postkonfliktne zemlje. Kroz dijeljenje postkonfliktnih iskustava i educiranje publike, Tranzicije nastoje jačati dalji razvoj novih kreativnih ideja, solidarnosti i iskustava u polju tranzicione pravde. Projekt je nastao kao inicijativa timova iz Bosne i Hercegovine, Kolumbije, Demokratske Republike Kongo i Sjedinjenih Američkih Država. Kroz ovu međunarodnu kulturnu saradnju, nevladine organizacije, akademici, kustosi i fotografi istražuju i razmišljaju o jedinstvenim i zajedničkim iskustvima prelaska zemlje od rata do mira. Njihova je nada da podijele pouke koje su naučili s međunarodnom publikom kroz razgovore u zajednici, radionice i doprinose publike širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije