Izložba 'Arhitektura izvan četiri zida': O životu i djelu Selmana Selmanagića

Radiosarajevo.ba
Izložba 'Arhitektura izvan četiri zida': O životu i djelu Selmana Selmanagića

Nakon knjige Selman Selmanagić i Bauhaus, autorice dr. Aide Abadžić Hodžić i simpozija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Bauhaus u životu i djelu Selmana Selmanagića koji je održan u oktobru 2014. godine, slijedi još jedan događaj koji je posvećen ovom velikom arhitekti, urbanisti, dizajneru i profesoru čije je ima sastavni dio evropske moderne arhitekture i dizajna. 

Izložba Arhitektura izvan četiri zida - Bauhaus u životu i djelu Selmana Selmanagića bit će otvorena 17. septembra i trajat će do 17. oktobra 2015. godine u prostoru Bošnjačkog instituta u Sarajevu. 

Genije u potrazi za domom

Izložba Arhitektura izvan četiri zida dokumentira život, školovanje, arhitektonsko-urbanistički opus i pedagoški rad Selmana Selmanagića (Srebrenica, 1905 – Berlin, 1986), jedinog arhitekte s prostora Bosne i Hercegovine koji je studirao i diplomirao na najprestižnijoj školi evropske avangarde, Bauhaus, u Dessau 1932. godine. Cilj ove izložbe je primarno osvjetliti značaj i specifične doprinose Selmana Selmanagića ideji i tradiciji Bauhausa, uz kraći osvrt na specifične prilike u njemačkoj i bosanskohercegovačkoj arhitekturi u predmetnom razdoblju. Izložba ima i dva, zasebna tematska podsegmenta: radove studentskih radionica ALU i pregled radova pionira bh. arhitektonske moderne (u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu), a koji su bili savremenici S. Selmanagića.

Selman Selmanagić: Od stolara iz Srebrenice do jednog od najpoznatijih arhitekata Bauhausa

U istom prostoru, uoči otvorenja izložbe, bit će održano predavanje Azemine Bruch Selmanagić, kćerke Selmana Selmanagića, s početkom u 18:00 sati.

Izložba je integralni dio međunarodnog naučno-istraživačkog, izložbenog i edukativnog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet) koji se realizira u saradnji više muzejsko-galerijskih i univerzitetskih institucija iz nekoliko evropskih zemalja: Austrije, Hrvatske, Njemačke i Bosne i Hercegovine (1. septembra 2013.-30. septembra 2015.). U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, kao inicijatorom i voditeljem projekta, i partnerskim institucijama iz Njemačke, Austrije i Slovenije, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu (ALU) uključila se, kao koorganizator, u pripremu i realizaciju navedenog projekta u okviru natječaja EU Program Kultura 2007-2013.

Projekat Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse odvija se kroz nekoliko komplementarnih segmenata: međunarodni skupovi (Muzej Škofja Loka, Universalmuseum Joanneum Graz, ALU Sarajevo), izložbe (Muzej Škofja Loka, Universalmuseum Joanneum Graz, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), publikacije (zbornici tekstova), studentske radionice (ALU, AF, FF Sarajevo), i prezentacije digitalizirane građe dostupne istraživačima na internetu putem

Ohrabreni interesiranjem za Selmana Selmanagića i naslijeđe Bauhausa koje je naučni simpozij Bauhaus u životu i djelu Selmana Selmanagića (ALU Sarajevo, 23. oktobar 2014.) probudio i kod studenata i kod šire i stručne javnosti, 17. septembra 2015. godine Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, u partnerstvu s Bošnjačkim institutom Fondacijom Adila Zulfikarpašića i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, organizira multimedijalnu izložbu posvećenu Selmanu Selmanagiću.

Sarajevo: Počeo simpozij posvećen životu i djelu arhitekte i dizajnera Selmana Selmanagića

Teritorijalna odrednica je jedna od okosnica projekta BauNet koja na nekoliko razina odražava ideje i prakse koje su činile Bauhaus, uz snaženje ideje susreta različitih kultura i tradicija koja je odredila karakter ove najznačajnije umjetničke i arhitektonske škole 20. stoljeća. 

Regija Jugoistočne Evrope predstavlja poveznicu između studenata koji potječu iz ovog dijela svijeta a školovani su na Bauhausu. Ovim se naučno-istraživačkim, izložbenim i edukativnim projektom po prvi puta stručnoj i široj javnosti predstavljaju opusi šest exjugoslavenskih studenata Bauhausa, a među kojima je Selman Selmanagić jedini student koji je u cijelosti završio studij arhitekture u ovoj školi i kasnije bio jednim od najuglednijih profesora arhitekture i dizajna u Istočnom Berlinu. Ovo istraživanje u svoj fokus stavlja utjecaje evropske avangarde i moderne umjetnosti na prostore JI Evrope. Izložba u Bošnjačkom institutu prvi put će na prostoru Bosne i Hercegovine predstaviti život, opus i pedagoški rad Selmana Selmanagića kao i koncept djelovanja škole Bauhaus čime bi se sarajevska izložba pridružila nizu značajnih izložaba širom svijeta koje, u osvit 100. godišnjice od osnivanja Bauhausa (1919-2019), na nov način govore o njenoj historiji i njenom utjecaju na savremenu umjetnost, arhitekturu i dizajn.

Autorica izložbe i voditeljica projekta Baunet za BiH: prof. dr. Aida Abadžić Hodžić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije