Ismar Žalica dobitnik ovogodišnje nagrade "Alija Kučukalić"

Fena
Ismar Žalica dobitnik ovogodišnje nagrade "Alija Kučukalić"
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu: Nagrada ''Alija Kučukalić'' 2018.

Student Grafičkog dizajna sarajevske Akademije likovnih umjetnosti Ismar Žalica dobitnik je ovogodišnje nagrade ''Alija Kučukalić'' koja mu je dodijeljena danas u okviru otvaranja tradicionalne izložbe studentskih radova postavljene u galeriji Akademije.

Student je nagradu dobio, kako su članovi komisije pojasnili, jer je postigao izuzetne rezultate tokom školovanja, a u svom radu je sintezirao složen likovni jezik koji obuhvaća fotografiju, grafički dizajn i opremu knjige.

Predsjednik komisije Ibrahim Krzović je pojasnio da je tradicionalna izložba rezultat izbora radova koji su predstavljeni po klasama sredinom ove godine.

"Tada smo i sada imali priliku vidjeti šta studenti i profesori rade, možemo reći da smo i ovaj put jako zadovoljni onim što je ostvareno u nastavnom procesu", istakao je Krzović te naglasio da su radovi zreli, snažni, tehnički čisti.

Krzović je naveo da su svi studenti odgovorili zahtjevima nastavničkog procesa te da je pohvalno što su prisutni klasični mediji, odnosno klasični odgoj, ali i rezultati smjerova koji odgovaraju potrebama savremenog doba.

Proglašeni su i pobjednici po smjerovima, na Nastavničkom odsjeku najbolji rad je pokazao Safet Begić, na Odsjeku za slikarstvo Ana Matić, na Odsjeku za grafiku Matei Osenk-Saller, a na Odsjeku za kiparstvo Dolores Mrnjavaca dok je Damir Ćatibović bio najbolji na Odsjeku za industrijski dizajn.

Nagrada ''Alija Kučukalić'' tradicionalno se dodjeljuje najboljem studentu u povodu godišnjice rada i postojanja Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja baštini tradiciju od 46 godine postojanja.

Nagrada, s obzirom na to da je novčana, treba da bude daljnji poticaj najboljem studentu da svojim radom i zalaganjem bude primjer kojeg će slijediti generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije