Islam, to je i naša historija: O islamu na inovativan i moderan način

Radiosarajevo.ba
Islam, to je i naša historija: O islamu na inovativan i moderan način
Danas je u Sarajevu održana press-konferencija povodom otvaranja izložbe "Islam, to je i naša historija".

Izložba predstavlja 12 vjekova prisustva muslimanske kulture u Europi, te pokazuje pokazuje da je uobičajeno shvatanje da su europska i islamska civilizacija fundamentalno različite pogrešna. Izložba ima za cilj da predstavi nevjerovatno bogatstvo historije Islama u Europi kao religije i kulture koja je pomogla i oblikovala Europu do danas. Projekt je nastao pod inicijativom Muzeja Europe iz Bruxellesa i belgijske agencije Tempora.

Isabelle Benoit, kustosica izložba, naglasila je kako ne postoji prikladniji grad od Sarajeva za otvaranje izložbe.

"Sarajevo je jedini grad koji su osnovali Osmanlije u periodu Osmanskog carstva na tlu Europe, susret religija i kultura se dalje vidi na arhitekturi grada, grad koji je doživio najveće zlo od Drugog svjetskog rata do danas... Sarajevo je bilo i još uvijek jeste grad koji simbolizira susret civilizacija", kazala je Benoit.

Profesor Elie Bernavi, predsjednik Naučnog komiteta izložbe Islam, to je i naša historija, je dodao kako je ovo "izložba civilizacija". Koncept je postavljen na temelju naučnih istraživanja koje su vodili različiti europski partneri.

"Scenarij izložbe je strukturiran oko jedne ključne poruke - muslimani u Europi su stari koliko i Islam. Izložba pokazuje da je međusobni utjecaj itekako postojao i još uvijek postoji uprkos različitim konfliktima tokom nekoliko stoljeća", poručio je Bernavi.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić je istaknula kako se radi o vrlo kvalitetnoj izložbi.

"Izložbu Islam, to je i naša historija trebaju pogledati svi. Voljela bih da dođu i ljudi iz drugih gradova iz BiH i da možda nauče nešto novo o historiji islama ali na jedan inovativan i moderan način",rekla je Rizvanbegović-Džuvo.

Izložba kombinira moderan pristup s bogatim emocionalnim i intelektualnim pristupom muzejskim artefaktima, svakodnevnim objektima, multimatijalnim displejima, muzičkim i scenografskim instalacijama.

Izložba će biti postavljena u Sarajevu u Bošnjačkom institutu do 20. oktobra 2017. godine, a nakon toga ide najprije u Bugarsku, a onda i u Njemačku. Proširena verzija izložbe će biti postavljena u Bruxellesu i Rimu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije