Interaktivna radionica iz biodizajna i ekologije na drugom MAYA festu

Promotivni tekst
Interaktivna radionica iz biodizajna i ekologije na drugom MAYA festu
Foto: MAYA Fest / Interaktivna radionica na Maya festu

U okviru drugog izdanja festivala printane majice, dizajna i rukotvorina MAYA fest, koje će biti održano sutra na platou ispred Historijskog muzeja BiH sa početkom od 12 sati, biće predstavljena i radionica za djecu iz biodizajna i ekologije koju će voditi dizajnerica Maja Halilović. Radi se o interaktivnoj radionici tokom koje će ova dizajnerica sa najmlađim posjetiocima festivala MAYA raditi na iznalaženju alternativnih rješenja za plastične kese i plastiku kao velike zagađivače naše planete.

Putem istraživanja ove dizajnerice na polju scobyija, kulture bakterija i kvasca, najmlađim posjetiocima će biti omogućen sadržajan edukativni program sa temom očuvanja naše prirodne sredine. Takođe, kroz učenje o prirodi, njenoj zaštiti i našoj dobrobiti iz toga, nastojaće se raditi na razvijanju pozitivne prakse ekološke svijeti od najmlađih dana.

"Smatram da je naš fokus danas na najmlađoj populaciji, oni su ti koji moraju biti generatori promjena, i mijenjati paradigmu zagađivanja koju im ostavljamo u naslijeđe. Kroz interaktivan proces, crtanje, igru i učenje, te kroz predstavljanje kulture scoby, koju istražujem kao alternativni lakorazgradivi materijal već dvije godine, pokušaću na najbolji način predstaviti mladim posjetiocima i posjetiteljkama MAYA festa važnost rada na promjeni naših navika i odnosa prema planeti čiji smo neodvojivi dio", rekla je dizajnerica Maja Halilović povodom svog programa.

Sve što najmlađi posjetioci MAYA festa budu nacrtali i kreirali u okviru ovog programa moći će i štampati na majicama, te će na taj način imati i poklon koji će ih podsjećati na važnost očuvanja naše prirodne sredine.

Podsjećamo, ovogodišnje izdanje MAYA festa održava se pod pokroviteljstvom Ureda Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije