Inter Dance FEST doveo najbolje plesače u Sarajevo

J. Ć.
Inter Dance FEST doveo najbolje plesače u Sarajevo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Inter Dance FEST 2018.
Sarajevo je i ove godine na tri dana ponovo centar europskog plesa uz Osmo izdanje međunarodnog plesnog festivala Inter Dance FEST koji se održava od 13. do 15. aprila 2018. godine u sportskoj dvorani KSC Ilidža.

Na festivalu nastupaju takmičarke i takmičari starosti od 6 do 50 godina, a zastupljeni su svi stilovi modernih plesova kao što su Hip Hop, Jazz Dance, Street Dance, Disco Dance, Break Dance, Jazz Ballet, Electric Boogie, Latino Show, Majorette, Cheerleading, Carribean Show, Salsa Show, Zumba Show, Belly Dance i mnogi drugi.

Danas su ljubitelji plesa imali priliku uživati u žestokim ritmovima Disco Dance i Hip Hop muzike.

Prvaci Evrope u Hip Hopu, plesna škola Bolero iz Slovenije za Radiosarajevo.ba rekli su kako željno iščekuju da pokažu ljubiteljima ove vrste plesa svoju tačku pod nazivom Bad thinhg. 

"Kako je publika već i navikla, Bolero i večeras donosi mnogo energije, nešto više akrobacija nego prošle godine, a srce i dušu večeras ostavljamo na pozornici u želji da se povežemo s publikom", rekla je trenerica i koreografkinja Ana Vodišek.

Mila Srbinoska iz Makedonije, sedmogodišnja europska šampionka u Hip Hopu s nestrpljenjem očekuje izlazak na pozornicu.

"Takmičim se već tri godine, a večeras nastupam solo i mnogo sam uzbuđena", rekla je za Radiosarajevo.ba ova talentirana djevojčica.

Njen trener Xhaferi Benjamin, inače, vicešampion u ovoj vrsti plesa kazao je kako su ovaj put u Sarajevo došli s pojačanim sastavom.

"Ove godine imamo dosta plesača, solista i formacija. Formacije koje smo doveli ove godine najbolji su u svijetu i dat ćemo najbolje od sebe", rekao je Benjamin Xhaferi iz Skoplja.

Djelić atmosfere koji vam donosimo najbolje govori o kakvom se kvalitetu takmičenja radi. 

S obzirom na to da je broj prijavljenih takmičara velik, nedjeljni program bit će održan u dvije dvorane, KSC Ilidža i sportskoj dvorani Hotela Hollywood, a ljubiteljima plesa zasigurno će biti teško odlučiti se u kojoj dvorani će pratiti cjelodnevni program.

Treći dan festivala rezervisan je za discipline koje spadaju u Performing Arts odnosno Jazz Dance, Show Dance, Modern, Ballet/Pointe, MTV Dance, Lyrical, Tap Dance, Belly Dance/Oriental i Musical Theater.

Ovaj festival je u proteklih sedam godina izrastao u najkvalitetniji plesni događaj u širem regionu, a Inter Dance FEST mnogi nazivaju i prvenstvom Jugoistočne Europe jer na jednom mjestu možete vidjeti šampione svih država regije koji se takmiče za titulu najboljih u svojim kategorijama.

Podsjećamo, takmičenja u okviru festivala su u zvaničnom kalendaru Međunarodne plesne organizacije (IDO) te najboljima donose bitne bodove i status na rang listama, a održavaju se po pravilima IDO-a i Saveza modernih plesova u Bosni i Hercegovini.

"Ponosni smo da ćemo osmu godinu zaredom oboriti rekorde broja takmičara, broja nastupa i broja klubova koji učestvuju na Inter Dance FEST-u i da će u Sarajevo zbog festivala doći skoro 5.000 ljudi. Završili smo sve pripreme i željno očekujemo prve plesače koji sa svojim pratiteljima dolaze već u četvrtak kako bi uživali u turističkoj ponudi grada. Mi ćemo, kao i uvijek do sada, dati sve od sebe da budemo dobri domaćini i potruditi se da svi uživaju, da se dobro druže, a neka najbolji pobijede“, riječi su Dragana Veselinovića, autora festivala.

Organizacioni odbor Inter Dance FEST-a potpisao je memorandum o saradnji sa organizatorima Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF 2019), koji će u februaru naredne godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te će učesnici festivala imati priliku družiti se sa popularnom maskotom Groodvyjem i na promo štandu EYOF-a saznati više o olimpijskom duhu Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije