III Mostar Gypsy Festival u OKC-u Abrašević

Radiosarajevo.ba
III Mostar Gypsy Festival u OKC-u Abrašević
Art kuća iz Mostara u saradnji sa Viktorom Obsustom i OKC Abrašević organizira III Mostar Gypsi festival.

Podjsećanja radi, I Mostar Gypsy Festival održan je u septembru 2016. godine, kada su nastupili duet Barimatango (BiH) i Koran Agan trio (USA/BiH).

Organizatori festivala kažu da Koran Agana smatraju i kumom ovog festivala, jer je apsolutno vjerovao i bezrezervno podržao pokretanje ove lijepe priče.

II Mostar Gypsy Festival održan je 2017. godine, također u septembru. Tada su nastupili Sirtango (BiH) i Gadjo Manouche (HR).

Za ovogodišnji festival po prvi put će se predstaviti Manouche Rouge (prevedeno sa francuskog znaci Crveni Cigan) iz Velike Britanije.

Manouche Rouge je muzička grupa koja izvodi zapadnoevropsku cigansku muziku u stilu Djanga Reinhardta, strastveno i sa velikim kontrastima u brzini i ritmickim stilovima. Posjetioci će imati priliku da ih čuju u novom sastavu sa članovima Hot Club of Belgrade, pod umjetničkim vodstvom Viktora Obsusta, muzičara iz Srbije, koji živi i radi u Londonu već dvadeset godina.

Viktor i Filip su se upoznali u Antwerpenu 1999, kada je VIktor nastupao u nekoliko navrata sa američkim saksofonistom u Shawn Loescher Trio u jazz clubu De Muse. Zajedno su nastupali u Filip Krumes Kvartetu u Pančevu na NOVA Festivalu oktobra 2017. godine, izvodeći Filipove džez kompozicije neposredno prije Viktorove turneje po Novom Zelandu i Australiji u januaru i februaru 2018.

Manouche Rouge čine:

Viktor Obsust (kontrabas), osnivač grupe, je sastav osnovao u Londonu 2012. Jedini jugoslovenski muzičar u istoriji koji je postao član Royal Society of Musicians u Londonu. U Muzičkoj Uniji Velike Britanije je bio izabrani član komiteta za etničke manjine. Rodom iz Vršca, odrastao u Novom Sadu, diplomirao na Konzervatorijumu u Bratislavi i Aurelijus stipendista na postdiplomskim studijama na Trinity College of Music, London. Pored muzike je aktivni edukator i aktivni borac za ljudska prava.

Branko Mačić (gitara) je poznati gitarista iz Beograda koji se bavi džezom čak četiri decenije, a 2006. godine osniva vlastiti gypsy jazz band Hot Club Of Belgrade sa kojim je izdao 2 CDa i odradio niz nastupa. Uporedo se bavi pedagoškim radom u školi "Art Depo Studio" u Beogradu, gde je glavni predavač i vođa radionice za gitaru.

Nebojska Pesić (ritam gitara) je nastupao po beogradskim klubovima svirajući razne muzicke žanrove. Pod mentorstvom Branka Maćića razvija veliko interesovanje prema Gipsy Jazzu i uskoro se pridružuje beogradskom sastavu "Hot Club Of Belgrade", gde postaje stalni član u ulozi ritam gitariste koju uspješno održava već pune četiri godine.

Toby Medland (violina) je studirao klasičnu violin i kompoziciju na Junior Royal College of Music, u Londonu. Također je studirao pjevanje i klavir. Za vrijeme sticanja svoje diplome na smjeru za muziku i filozofiju na Univerzitetu u Leads-u, učestvovao je na raznim jazz projektima na sjeveru Engleske kao pijanista i violinista. Sada se vratio u London gdje svira gypsy jazz.

Inače muzički pravac gypsy jazz, koji se još naziva i manouche jazz i gypsy swing je „oživio“ gitarista (Jean) Django Reinhardt porijeklom iz Belgije.

Django Reinhardt je bio poznat po kombiniranju "tamnije", romske melodioznosti s tzv. "swingerskom” artikualcijom sviranja karakterističnom za taj period. Ta je kombinacija presudna za ovu vrstu jazza. Django je svojim načinom sviranja otvorio nove melodije i otvorio put mnogim današnjim gypsy jazz muzičarima.

U njegovom najpoznatijem sastavu Quintette du Hot Club de France proslavio se i violinist Stéphan Grappelli. Bio je to početak saradnje koja će postati legendarna u svijetu gypsy jazza. Quintette du Hot Club de France svirala je na akustičnim instrumentima, bez bubnjara. To je omogućavalo da akustična gitara i violina postanu vodeće instrumenatalne dionice.

III Mostar Gypsy Festival realizira Art kuća u saradnji sa Viktorom Obsustom i OKC Abrašević iz Mostara. Festival je podržala Misija OSCE-a u BiH.

Ulaznice za Festival moći će se kupiti u OKC Abrašević na dan Festival, po cijeni od 10 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije