Igrač za raju: Knjiga Saše Ibrulja je uzbudljivo putovanje u svijet fudbala

Radiosarajevo.ba
Igrač za raju: Knjiga Saše Ibrulja je uzbudljivo putovanje u svijet fudbala
Izdavačka kuća Buybook predstavlja novu knjigu u vlastitoj ponudi. Riječ je o knjizi "Igrač za raju" autora Saše Ibrulja.

Knjiga Igrač za raju može biti od višestruke koristi fudbalskim profesionalcima, može biti i idealan vodič kroz manje poznate informacije ljubiteljima fudbala. Ipak, najveća vrijednost knjige je u snazi da zainteresuje čitatelje i čitateljice koje o fudbalu ne samo da ništa ne znaju, već o njemu ne razmišljaju.

Cijela jedna antropološka studija može iz ovog djela nastati i pomoći nam u razumijevanju zbog čega je toliko važno ono što smo označili kao "najznačajniju sporednu stvar na svijetu". 

Spoj vrhunskog propovjedačkog dara, velikog opšteg znanja i poznavanja fudbala isprepleli su se na 300 stranica uzbudljivog putovanja kroz fudbalsku historiju i njegove savremene trenutke. 

Ibrulj nas podsjeća da fudbal nije samo nacionalna selekcija te da, ako govorimo o domaćem, ne možemo dovijeka računati na bh. reprezentaciju zasnovanu na patriotizmu ili potrebama onih koji su davno iz domovine otišli.

Na nekada svjetlije stranice fudbalske prošlosti i ono što smo i gdje smo danas, podsjetio nas je kroz fudbalski vremeplov od voljenog Veleža uz koji je prohodao, do sarajevskih klubova od kojih je jedan bio i ostao radnički, formiran na davno zaboravljenom konceptu solidarnosti i samodoprinosa.

Osim što poznaje tajne davno zaboravljenih domaćih klubova, Ibrulj nam nudi cijelu lepezu fudbalskog znanja, od formiranja italijanske i engleske lige do fudbala u Siriji.

Knjiga Saše Ibrulja puna je ljubavi. To je ono što se često zaboravlja: Sve brojke – tačnih pasova, intervali minuta primanja i davanja golova, broj istrčavanja i procenat realizacije iz prekida – sve to je samo puka statistika, ako ne postoji tanka nit koja 'analitiku' može pretočiti u jednu vrstu poetske magije.

Za to je, naravno, potrebna vještina, a ona se stiče u vlakovima kojima se putuje na utakmicu, u jeftinim hotelima u kojima spavamo mi iz zemalja Druge Evrope i Trećeg svijeta, dok novinari iz Lige petice i najvažnijih svjetskih agencija svoje pauze provode uz koktele u hiltonima i sheratonima. Ali, tamo ne stanuju naše priče. Priče za raju.

O autoru

Saša Ibrulj rođen je 1984. godine u Mostaru. Kao slobodni novinar sarađivao je s mnogobrojnim medijima u regiji i inostranstvu, a stalni je saradnik zagreebačkog Telegrama, te časopisa Josimar i World Soccer.

Njegove priče objavljivane su, između ostalih, i u Guardianu, ESPN-u i The Blizzardu, a prevođene su i na španski, talijanski, njemački, švedski, perzijski, japanski i portugalski jezik. Koautor je knjige Zmajevi - osamnaest godina reprezentacije Bosne i Hercegovine (2014).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije