"Ideal 68": Film o generaciji koja je znala šta želi

Radiosarajevo.ba
"Ideal 68": Film o generaciji koja je znala šta želi
Dokumentarni film "Ideal '68" autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića premijerno je prikazan u srijedu navečer u Domu omladine u Beogradu, a povodom 50 godina od čuvenih studentskih protesta u tadašnjoj Jugoslaviji.

Film je rađen u produkciji Al Jazeera Balkans, odgovara na pitanja da li je tog juna prije pola stoljeća stanje na beogradskim ulicama predstavljalo bunt, revoluciju, kontrarevoluciju, pokušaj preslikavanja svjetskih protesta ili možda kanal za nataloženo nezadovoljstvo društva tog vremena.

Piše: Faruk Vele

Kako prenose srbijanski mediji, gledatelji različitih generacija i profila ispunili su salu "Amerikana" do posljednjeg mjesta da bi pogledali dokumentarno svjedočanstvo o velikim studentskim protestima juna 1968. godine, koji su bili dio talasa demonstracija koji je tada zahvatio veliki broj zemalja svijeta.

"Tačno 50 godina od prvih i najznačajnijih studentskih protesta u ovom dijelu svijeta dovoljan je motiv za snimanje filma. Mi smo film nazvali Ideal 68 jer su ti ljudi, iz 1968., imali ideju kako žele živjeti, u kojem pravcu žele razvoj svoje države i šta u sistemu ne štima. Oni tada nisu tražili višepartijski sistem, veličanje nacije ili više ljudskih prava. Oni su tražili da se Jugoslavija vrati izvornom socijalizmu, odnosno da klasna razlika između vlastodržaca i radnika bude ukinuta. To je bio njihov ideal", kaže za Radiosarajevo.ba Šećkanović.

Zašto danas nemamo takve ideale, pitali smo autora filma.

"Mislim da smo postali pasivni. Naše društvo i obrazovanje stvaraju pasivne generacije koje nemaju ideju zbog čega bi se bunile. Tu trebamo dodati i društvene mreže, koji nerijetko budu instrument spinovanja. Naime, 1968 godine je bio zabilježen samo jedan spin, a danas bi u pet minuta bilo na hiljade spinova, posebno na društvenim mrežama".

U dokumentarcu govore i drugi direktni učesnici protesta, poput Borke Pavićević i Žarka Puhovskog, kao i Zdravka Grebe, lidera sarajevskih protesta. Film "Ideal 68" imat će svoju TV premijeru večeras (31. maja) od 21 sat u programu Al Jazeera Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije