I ove godine bibliotekama širom BiH bit će donirane knjige

Radiosarajevo.ba
I ove godine bibliotekama širom BiH bit će donirane knjige
Od 2014. godine Fondacija/Zaklada Kemal Bakaršić, uz pomoć donatora iz SAD-a, organizira dodjelu donacije knjiga za obnovu bibliotečkog fonda bibliotekama na područjima pogođenim vremenskim nepogodama.

Ovo je treća godina zaredom otkako se izdvajaju sredstva od 9000,00 američkih dolara za realiziranje ovog projekta, tj. poticanja bibliotečke djelatnosti u Bosni i Hercegovini, ali i pružanja podrške domaćim izdavačima.

Na osnovu konsultacija provedenih s nadležnim kantonalnim ministarstvima i matičnim bibliotekama, Upravni odbor Fondacije/Zaklade Kemal Bakaršić Sarajevo ove godine je donio odluku da se u okviru navedenog iznosa izvrši nabavka knjiga za sljedeće biblioteke:

Federacija BiH 

Sarajevski kanton - Knjižnica Franjevačkog studentski centra u iznosu od 2100,00 dolara

Srednjobosanki kanton - Biblioteka Osnovne škole “Berta Kučera” Jajce u iznosu od 2100,00 dolara

Unsko-sanski kanton - Javna ustanova "Narodna biblioteka" Sanski Most u iznosu od 2100,00 dolara

Republika Srpska 

Narodna biblioteka Prnjavor u iznosu od 2100,00 dolara

Fondacija je, kao i do sada, nabavku novih naslova izvršila isključivo od bosanskohercegovačkih izdavača. U realiziranju ovog projekta uzele su učešće sljedeće izdavačke kuće: Buybook Sarajevo; Naklada Mate Neum; Šahinpašić Sarajevo; University Press Sarajevo, Bosanska riječ Tuzla i Vrijeme Zenica. Ove izdavačke kuće su omogućile najpovoljnije uvjete za nabavku knjiga – popuste i do 50 posto.

U projekt uključilo se i Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku koje je bibliotekama također doniralo određeni broj naslova.

Dodjela doniranih knjiga obavit će se u četvrtak 29. decembra 2016. u 12.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u prisustvu članova Upravnog odbora Fondacije/Zaklade Kemal Bakaršić, direktora izdavačkih kuća koje su učestvovale u ovom projektu, ali i predstavnika bibliotekara/ki kojima će biti uručena donacija, saopćeno je iz Fondacije Kemal Bakaršić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije