Hukanovićeva knjiga istine: "Deseta vrata pakla" u Gornjem Vakufu i Bugojnu

Radiosarajevo.ba
Hukanovićeva knjiga istine: "Deseta vrata pakla" u Gornjem Vakufu i Bugojnu
Foto: Faruk Vele / Rezak Hukanović
U četvrtak, 18. oktobra u 17 sati u motelu „Saraj“ u Gornjem Vakufu bit će održana promocija knjige „Deseta vrata pakla“ prijedorskog novinara i pjesnika Rezaka Hukanovića.

Istog dana u 20 sati promocija će biti održana i u Kristalnoj sali Općine Bugojno.

Gost na promociji bit će ugledni bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran.

Potresna knjiga, objavljena u izdanju Buybooka, je autobiografski roman koji govori o logorima Omarska i Keraterm, gdje je autor proveo šest mjeseci, izložen najgorim fizičkim i psihičkim torturama.

Riječ je o djelu kojeg porede s klasikom Prima Levija Zar je to čovjek?.

„Poštujući činjenicu da je u logoru Omarska ubijeno sedam stotina Ijudi, a on slučajno ostao živ, autor je svoju potresnu knjigu ispisao tako da je svjesno potiskivao vlastitu literarnu ambiciju i spisateljsku vještinu, težeći ka primarnom cilju: ostaviti za budućnost goli dokument, dakle svjedočanstvo, o konkretnim Ijudima u konkretnom vremenu i na konkretnome mjestu, i još važnije o neshvatljivoj Ijudskoj spremnosti na Zlo i čudesnoj Ijudskoj snazi da to zlo otrpi i izdrži“, zapisao je Sidran.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik i privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. godine. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Inače, Hukanović je bio svjedok u Haškom tribunalu, a i sama knjiga je, kako nam kaže Rezak, jedan od svjedoka pred međunarodnim tribunalom.

„Knjiga je do sada je na bosanskom jeziku doživjela pet izdanja. Prevedena je na engleski, norveški i njemački jezik. Upravo je završen prevod na turski jezik i trebalo bi da se pojavi u turskim knjižarama do Nove godine“, ističe Hukanovića.

Predgovor za knjigu pisao je nobelovac Elly Wiesel.

„To mi je posebna čast jer je i sam Wiesel bio logoraš i borac za prava žrtava rata“, kazao nam je Hukanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije