Hrvatska: Bh. pisac Darko Cvijetić dobitnik književne nagrade Fric

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Bh. pisac Darko Cvijetić dobitnik književne nagrade Fric
Fena / Cvijetić: Ovdje je očajan tko god ima gram mozga, unakaženi smo, beznadni i uplakani

Darko Cvijetić, bosanskohercegovački pisac, režiser i dramaturg, dobitnik je nagrade Fric za najbolju najbolju neprevedenu fikcijsku prozu premijerno objavljenu u Hrvatskoj 2018/2019. godine, za roman „Schindlerov lift“, objavljeno je večeras na Facebook stranici Književne nagrade Fric.

„Poštovani pisci i nakladnici, poštovani novinari, dragi prijatelji i gosti,
žiri je na temelju iščitavanja prispjelih romana i zbirki pripovijedaka donio odluku o dobitniku nagrade Fric za 2019. godinu. U ime žirija nagrade Fric ponajprije želim čestitati svim autorima prijavljenima na natječaj, posebice finalistima, i istaknuti da je i u ovom izboru konkurencija bila snažna, životna i poticajna, što je našu odluku sa svakim krugom glasanja činilo težom“, navedeno je.

Govoreći o nagrađenom, istaknuto je da je sve „u tom nevelikom romanu, nevjerojatne razorne moći, rekao bi Danilo Kiš, veliko i sazdano na metaforama i pjesničkim slikama“.

„U Prijedoru, gradiću u Bosni, u neko drugo doba, sedamdesetih godina prošloga stoljeća, trideset godina nakon jednog velikog rata, izniču dva 'solitera', crveni i plavi, dokaz rasta i napretka, boljeg danas i sutra. I jedan lift, marke Schindler, znak urbanosti i prosperiteta. Metafora uspona i pada, onoga gore i onoga dolje, života prije i poslije, skučenoga prostora susreta i rastanaka. Lift je i život, ali i smrt. Slikom nesretnim slučajem obezglavljeno umorene djevojčice upravo u tom liftu rastvara se zlo koje će s budućim ratom postati krvožedna zbilja. Crveni soliter i njegov lift (marke Schindler), 'vertikalno su selo', kako to autor kaže, to je soliter u kojemu se 'smrt solidno osjećala, i nikad nije otišla bez ičega', to je zbroj raznolikih sudbina, nacija, vjera i nevjera, misli i nemisli, manjih i većih nevolja, i nepodopština, smijeha i suza, većih i manjih ljudi, kako je Selvedin Avdić rekao, 'crveni soliter u sebi ima dovoljno nesreće za čitavu Bosnu i Hercegovinu'“, dio je objave Frica.

Kako je navedeno, zajedničkom odlukom žirija 2019. godine za nagradu Fric pobijedila je literatura: roman "Schindlerov lift" Darka Cvijetića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije