Hoće li kamena menora biti vraćena u obnovljeni Atrij BKC-a

V.A.Z.
Hoće li kamena menora biti vraćena u obnovljeni Atrij BKC-a
Foto: BKC / Obnovljeni Atrij BKC-a bez menore
Građevinski radovi u atriju BKC-a završeni su, a ova institucija kulture u petak je medijima povodom toga uputila saopćenje i fotografije.

Javna ustanova Bosanski kulturni centar koja pripada Kantonu Sarajevo  saopćila je kako su okončani radovi kompletne sanacije ulaznog atrija, u sklopu čega je obavljena rekonstrukcija kompletnog krova atrija , koji je ovom prilikom dobio novi izgled.

"Na središnji dio krova postavljeno je kaljeno staklo cijelom dužinom, tako da se pored vizuelno-estetskih prednosti ovakvog eksterijera dobila i veća osvijetljenost ulaza. Uporedo sa ovim radovima rekonstruisana je i galerija BKC-a, te su zamijenjene sve podne kamene ploče na ulazu u atrij uz sanaciju podzemnih instalacija" rečeno je u saopćenju.

Ipak, na prvi pogled vidi se da u atriju nešto nedostaje. To je čuvena kamena menora, autora Zlatka Ugljena, koja je u prethodnim desetljećima čuvala uspomenu i ukazivala na porijeklo ove zgrade koja je nekada bila veliki jevrejski templ, il Kal Grande.  Poznati arhitekta i skulptor, ovaj je spomenik napravio, a tadašnje vlasti postavile, povodom 450 godina dolaska Jevreja na tlo Bosne i Hercegovine. 

Kamena menora, spomenik Zlatka Ugljena - undefined

Foto: Sarajevo Tour Guide : Kamena menora, spomenik Zlatka Ugljena

Kamena menora, kako saznaje Radiosarajevo.ba, bit će vraćena na svoje mjesto, ali trenutno je na čekanju, s obzirom da je za njeno premiještanje, zbog velike težine,  potrebna određena mehanizacija. 

Na naše pitanje upućeno BKC-u  kada će se to desiti, očekujemo uskoro više informacija. 

Kako je saopćeno iz BKC-a, adaptacija, koja je koštala 120.000 KM, omogućit će da "posjetioci  dobiju kvalitetniju uslugu, te će imati još ljepši ugođaj dok budu pratili programe koji se održavaju u vizuelno osvježenom BKC-u". 

Da li će ovo "vizualno osvježenje" biti uskoro biti potpuno, vraćanjem ovog kulturno-historijskog spomenika na svoje mjesto, ostaje da se vidi. 

Obnovljeni Atrij BKC-a bez menore - undefined

Foto: BKC : Obnovljeni Atrij BKC-a bez menore

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije