Historijski muzej će zablistati u novom ruhu: Grad Sarajevo donirao 100.000 KM

Radiosarajevo.ba
Historijski muzej će zablistati u novom ruhu: Grad Sarajevo donirao 100.000 KM
Historijski muzej Bosne i Hercegovine, jedna od sedam institucija od državnog značaja, naredne godine mogao bi zablistati u novom ruhu.

Prilikom današnje posjete delegacije Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom Historijskom muzeju BiH uručena je vrijedna donacija u iznosu od 100.000 KM za obnovu dijela fasade.

"Želja Grada Sarajeva je da stavi u funkciju sve objekte od kulturno-historijskog značaja. Jedan od najznačajnijih takvih objekata za nas je Historijski muzej kojem smo danas dodijelili grant od 100.000 KM za početno saniranje ovog velelijepnog objekta, arhitektonskog čuda u Sarajevu", rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka nakon posjete Historijskom muzeju.

"Pokušat ćemo ovim obogatiti turističku ponudu, ali svakako da ćemo ovaj velelijepni objekat staviti u potpunosti u funkciju. On je u ovom trenutku oronuo, ali naša historija nije. Kao građanina Sarajeva zaista me je sramota da ovaj objekat izgleda ovako, nije prikladno", prokomentirao je Skaka.

Kako je istakao Skaka, današnja donacija samo je početak dobre prakse koju će Grad Sarajevo provoditi, a sve u cilju da ovakve i slične objekte stave u funkciju.

Skaka je prokomentirao i kako nema više vremena da se priča o nadležnostima, s obzirom da je Historijski muzej jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja čiji status do danas nije riješen.

"Ne možemo pričati da gradonačelnik nije zadužen za izgled grada Sarajeva, kad je on zadužen za sve, tako i za ove institucije kulture. Naša želja je da građani žive u ugodnom i čistom Sarajevu i to će biti naša intencija", istakao je Skaka.

Donacija od 100.000 KM će biti usmjerena ka sanaciji vanjskog izgleda Historijskog muzeja.

Uprava Historijskog muzeja upoznala je gradonačelnika sa problemima sa kojima se ova institucija susreće, sa stanjem i uslovima, te aktivnostima koje sprovodi.

"Ovo je jedan vrlo konkretan korak i čin u saradnji Grada Sarajeva i kulturnih institucija na području Grada", istakla je direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović.

Radovi na sanaciji fasade trebali bi početi na proljeće kada počne sezona građevinskih radova. Kako je istakla Hašimbegović, do tada će biti spremna sva dokumentacija za početak realizacije prve faze sanacije vanjskog izgleda Muzeja.

"Nadam se da će ovaj konkretan čin voditi jednog dugoročnijoj saradnji i uključivanju Grada u problem Historijskog muzeja", rekla je Hašimbegović.

Što se tiče rekonstrukcije zgrade, do sada je uz pomoć američke ambasade i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH urađena sanacija krova Historijskog muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije