Priznanje / Haris Pašović postao umjetnički direktor italijanskog Mittelfesta

23. 11. 2017. u 11:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra Sarajevo, imenovan je za umjetničkog direktora velikog italijanskog umjetničkog festivala Mittelfest. Festival se već 25 godina održava u Čividaleu, srednjovjekovnom gradu u regionu Friuli Venecija Džulija (Friuli Venezia Giulia).

Mittelfest predstavlja najznačajnije domete u teatru, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i savremenom plesu, iz Italije, Njemačke, Austrije, zemalja Istočne Evrope i Balkana. Među dosadašnjim direktorima bili su čuveni italijanski pisac i reditelj Đorđo Presburger (Giorgio Presburger) i veliki mađarski reditelj Đerđ Tabori (Gyorgy Tabori).

 Federico Rossi, predsjednik Mittelfest-a i Gianni Torrenti, ministar za region Friuli Venecija Đulija, u zajedničkoj izjavi za medije su naveli:

 “Izuzetna ličnost Harisa Pašovića, intelektualca i evropskog umjetnika, otvara za Mittelfest novu, uzbudljivu avanturu. Ovo je za nas važan korak, poznavajući Pašovićev multietnički kontekst; njegovu izuzetnu umjetničku karijeru; projekte visoke vrijednosti koje je režirao u Evropi i društvenu angažiranost koja je uvijek karakterizirala njegov rad. On je za nas dragocjen resurs, koji će lansirati Mittelfest u evropsku orbitu. Pašović ima izniman osjećaj i poklanja posebnu pažnju lokalnim kulturnim i jezičkim vrijednostima i identitetima. Istovremeno, sigurni smo da će on pokrenuti nove puteve za rast u našem regionu.”

“Veoma se radujem što ću raditi sa izvanrednim, snažnim i kreativnim ljudima regiona Friuli Venecija Đulija. Zajedno ćemo kreirati novi Mittelfest s ciljem da on postane jedan od najvažnijih umjetničkih festivala u Evropi", kazao je Pašović.

Pašović će nastaviti da paralelno obavlja svoje dužnosti direktora East West Centra i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 

KOMENTARI (1)