Gusle, saz, šargija i glas: Tradicionalna muzika BiH dokumentirana u dva nova izdanja

V.A.Z.
Gusle, saz, šargija i glas: Tradicionalna muzika BiH dokumentirana u dva nova izdanja
Radiosarajevo.ba / Etnomuzikološka izdanja

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu promovirana su dva nova etnomuzikološka  izdanja kojima je dokumentirana prebogata muzička tradicija u Bosni i Hercegovini

Etnomuzikologinja prof. dr. Jasmina Talam autorica je knjige Pripovijedanje kroz pjesmu: Narativni oblici u narodnoj muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine.   

Ova knjiga prikazuje raznoliku muzičku praksu pjevanja narativnih oblika - od lirskih balada do epskih pjesama. Pjevanja uz saz, gusle, šargiju, violinu ili  bez pratnje instrumenata, klasificirani su kroz poglavlja ove knjige koja je namijenjena stručnoj javnosti, ali i široj publici.   

Istom prilikom promoviran je i CD s rijetkim snimkama sevdalinki, koji je koncipirala etnomuzikologinja prof. dr. Tamara Karača Beljak. Radi se o snimcima iz legata prof. ddr. Cvjetka Riuhtmana, "oca bh. etnomuzikologije", koji je još pedesetih godina 20. stoljeća snimao izvođačku praksu te je tako čuvao od zaborava. Na CD-u se nalaze snimci pjevača i pjevačica 

Izdavač za ova ova izdanja je Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu 

Na promociji su govorile stručnjakinje Nirha Efendić, Lana Paćuka, Tamara Karača Beljak, Jasmina Talam i Enisa Šojko.

Mladi sazlija Zanin Berbić interpretirao je baladu Mela dvoje Hasanaginica. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije