U Vijećnici otvorena izložba "Vedute Venecije" iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo

Radiosarajevo.ba
U Vijećnici otvorena izložba "Vedute Venecije" iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izložba Intesa Sanpaolo banke u Gradskoj vijećnici Grada Sarajeva
U sarajevskoj Gradskoj vijećnici večeras je svečano otvorena izložba "Vedute Venecije", u okviru koje su prikazane slike iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo.

Slike Canaleta, Duardija, Marieschija i van Linta stigle su iz Gallerie d'Italija - Pallazo Leoni Montanari, jedne od najljepših baroknih palača u Vicenzi. Ova četiri umjetnička djela iz razdoblja baroka bit će izložena do 3. juna u dvorani Gradske vijećnice u Sarajevu.

Kako je istaknuto na otvaranju izložbe, riječ je o slikama Capriccio s gotičkom crkvom i lagunom (Canaletto), Trg sv. Marka prema crkvi sv. Geminiana (Francesco Guardi), Veduta Canal Grande S Rivom del Vin i del Carbon (Michele Marieschi) i Veduta Crkva della Salute s Puntom della Dogana (Hendrik Frans van Lint).

Dakle, na izložbi Vedute Venecije predstavljena su slikarska ostvarenja četvorice majstora ovog žanra, a riječ je o izuzetnoj zbirci venecijanskog baroknog slikarstva, u kojoj se uz slike predstavljene bh. publici, čuvaju i remek djela Tiepola, Pietra Longhija i drugih velikana tog razdoblja, te fascinantne zbirke starogrčkih vaza i ruskih ikona. Ove sjajne zbirke i sama barokna palača Leoni Montanari dio su velikog kulturnog projekta banke Intesa Sanpaolo, naziva Progetto Cultura, u koji su, među ostalim, uključene Gellerie d' italia - Piazza Scala u Milanu, u kojoj su predstavljeni italijanski umjetnici 19. i 20. stoljeća, te Gallerie d'Italia - Palazzo Zevallos Stigliamo u Napulju, gdje je izloženo posljednje Caravaggiovo remeg djelo Mučeništvo Sv. Ursule, te djela umjetnika s juga Italije od 17. do 20. stoljeća.

Izložbu je otvorio Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, a pozdravne govore održali su profesor Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo, Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH i direktor JP "Sarajevo" Esad Tanović.

"Iznimno se ponosim tim što donosim četiri umjetnička djela koja pripadaju zbirci umjetnina Intese Sanpaolo iz Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi u Gradsku vijećnicu Sarajeva. Intesa Sanpaolo posluje u zemljama bogate kulturne baštine i vjerujem da su kulturne aktivnosti sredstvo njegovanja prijateljskih odnosa među državama, te da se ulaganjem u kulturu podstiče društveni napredak i podupire ekonomski rast", istaknuo je profesor Gian Maria Gros-Pietro na otvaranju izložbe i povodom svog prvog posjeta BiH.

Njegov bh. kolega i predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH Almir Krkalić dodao je kako su ponosno posebni da je ova izložba predstavljena i u BiH.

"Ponosni smo što Intesa Sanpaolo Banka BiH, kao članica Intesa Sanpaolo Grupe, sudjeluje u organizaciji ove iznimno vrijedne izložbe. Posebno ističemo da je inicijativa da se organizuje izložba ovih slika iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo proistekla lično od prof. Gian Maria Gros-Pietra, predsjednika Uprave Intese Sanpaolo, koji posjetom BiH, na ovaj način, želi prezentirati dio italijanske kulturne baštine. Uvjereni smo da će ova izložba potaknuti i druge vidove saradnje u oblasti kulture između Italije i BiH. Nadam se da će svi oni koji posjete Vijećnicu biti oduševljeni posjetom i ovoj izložbi, u slikama koje su od enormne važnostti kako za Italiju, tako i za Intesa Sanpaolo Banku", kazao je Krkalić.

Naglasio je i da je Intesa nastala spajanjem 250 banaka, od kojih je svaka unijela ponešto u projekt, a posebno je mnogo kulturnih djela, slika, zgrada i sličnog. Sve to dovelo je do stvaranja izuzetne kolekcije slika u Italiji, kroz koju često pokušavaju promovirati italijansku kulturu, ali i kulturu uopćeno, te pokazati poseban odnos prema njoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije