Gala projekcija bh. filma na festivalu u Los Angelesu

Radiosarajevo.ba
Gala projekcija bh. filma na festivalu u Los Angelesu

Film Re:generacija u režiji Emira Kapetanovića nominovan je za Najbolji dokumentarni film i Najbolju fotografiju u kategoriji doku filma na South East European Film Festivalu u Los Angelesu. Film će biti prikazan u okviru završne festivalske večeri 08. maja u Writers Guild Teatru na Beverly Hillsu.

Velika podrška bh. zajednice u Washington DC-u za dokumentarni film re:Generacija!

“Nominacija i prikazivanje filma na ovom fantastičnom festivalu značajan su doprinos našoj namjeri da što većem broju publike širom svijeta pokažemo pozitivnu priču o Bosni i Hercegovini kroz generaciju koja je spremna zajedno se zalagati i stvarati bolju budućnost svoje zemlje“, izjavio je Kapetanović

Dan prije predstavljanja u L.A.-u, 7. maja u 17.30 bit će upriličena specijalna projekcija u Sarajevu, u kinu Meeting Point. Ulaz je besplatan i otvoren za sve one koji do sada nisu imali priliku da pogledaju film.

Dokumentarac o Re:generaciji nastao je u okviru istoimenog USAID-ovog projekta i za samo nekoliko mjeseci postao simbol pomirenja i razumijevanja među pripadnicima različitih etničkih skupina u BiH, ali i simbol uspjeha bh. kinematografije. Snažan odjek film je ostavio  na nekoliko evropskih festivala, a krajem prošle godine prikazan je u zgradi UN-a u New Yorku, u velikoj ECOSOC sali, u kojoj su emitovani neki od najznačajnijih svjetskih filmova.

Izuzetno poučan i emotivan, film ekranizira putovanje kroz BiH gradove na koje se uputilo 10 mladih ljudi, Ambasadora pomiranja, različitih etničkih pripadnosti i životnih iskustva. Sa ciljem da istraže zašto u njihovoj zemlji, nakon skoro 25 godina od završetka rata, još uvijek nije moguć konačni napredak i prosperitet, protagonisti razgovaraju sa brojnim pojedincima (žrtavama rata, vojnicima, religijskim predstavnicima, aktivistima, političarima, novinaraima, itd) pokušavajući izvući nadu i pouku iz njihovih tragičnih iskustava.

Svoje istraživanje protagonisti nisu završili sa snimanjem filma, već su nastavili putovati po BiH, pratiti projekcije i učestvovati u panel diskusijama sa publikom. Svoju misiju o povezivanju sa što većim brojem istomišljenika, koji će im pomoći u širenju pomirenja, ovi mladi ljudi nastavaljaju sprovoditi i po završetku projekta jer, kako kažu, odlučili su da ne odustaju od sebe i zemlje koju vole.

Vlastitim primjerom i svojim aktivnostima, Ambasadori pomirenja stavili su na znanje svim svojim sugrađanima i sunarodnjacima da, pored velikog broja mladih koji odlaze iz naše zemlje, postoje i oni koji žele ostati i graditi bolju budućnost za sebe i sva naredna pokoljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije