Najljepši dijelovi klasičnog baleta na zatvaranju Balet Festa

Fena
Najljepši dijelovi klasičnog baleta na zatvaranju Balet Festa
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Umjetnici vrhunskih baletnih škola iz Maribora, Ljubljane, Splita, Skoplja i Bratislave najavili su danas kolaž Gala balet

Umjetnici vrhunskih baletnih škola iz Maribora, Ljubljane, Splita, Skoplja i Bratislave najavili su danas kolaž Gala balet čijom će izvedbom večeras u Narodnom pozorištu biti zatvoren ovogodišnji Balet Fest Sarajevo.

Balet Fest / Bitef Dance Company sarajevskoj publici predstavio poseban baletni izraz
BFS / Mađarski Pecsi Balett s nestrpljenjem čeka večerašnju izvedbu "Carmen"

Kako je na konferenciji za medije kazala umjetnička direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo - ovo što danas vidimo je dijamant do dijamanta jer su se potrudili da u ovo vrijeme dođu u Sarajevo, na početku umjetničke baletne sezone.

"Balet Fest Sarajevo je već postao tradicija. Voljela bih da mi možemo gostovati širom svijeta, ali to košta. Dolazak igrača, kompanija i baletnih trupa također košta. Sve to je čista matematika. Mi moramo htjeti biti elita, ne možemo to biti samo zato što pričamo o tome. Zato, ako mi nemamo priliku otići njima, hvala što su oni došli nama", kazala je Papo.

Na zatvaranju Balet Festa Sarajevo poklonicima baletne umjetnosti bit će priređeni najljepši dijelovi klasičnog, ali i savremenog baletnog repertoara.

Kako je naglasila Papo, večeras će publika moći vidjeti baletni kolaž, predstavu bisera baletne umjetnosti, svečanost plesa, znanja, baletne tehnike i umjetnosti.

Balerina Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Tamara Ljubičić iskazala je zadovoljstvo što je već devetu godinu dio ovog Festivala, naglasivši da su za NPS ovaj događaj i ovakvi gosti "velika stvar".

Balerina Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana Giorgia Vailati zahvalila se umjetničkoj direktorici Edini Papo za priliku da nastupaju na ovakvom, kako kaže, prestižnom Balet Festu.

"Sretna sam što smo imali priliku upoznati druge umjetnike, druge tehnike i različite koreografije", istaknula je balerina Hrvatskog narodnog kazališta Split Eva Karpilovska.

Papo je na kraju istakla da je i ove godine uložila velike napore da u Sarajevo i BiH dovede više od 150 eminentnih umjetnika iz regije, Evrope i svijeta, koji su na Balet Festu predstavili vrhunska umjetnička djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije