FOTO: U Lukavici otkriven spomenik Gavrilu Principu

Radiosarajevo.ba
FOTO: U Lukavici otkriven spomenik Gavrilu Principu
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Intoniranjem himne Bože pravde, obilježavanjem Vidovdana te kulturno-umjetničkim programom danas je u Istočnom Sarajevu, uz prisustvo brojnih zvaničnika i građana, svečano otvoren Gradski park i spomenik Gavrilu Principu, javlja agencija Fena.

Kako je danas istaknuto na ovaj dan okupljeni se prisjećaju Principa koji je izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu prije 100 godina, te su ga govornici nazvali većim Evropljaninom nego je i sam bio svjestan, počinivši atentat u 19. godini.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović u obraćanju podsjetio je na detalje iz historije koji govore o početku Prvog svjetskog rata kazavši da su tada Princip i ostali okupljeni u "Mladu Bosnu" "zadojeni" idejom slobode svojim činom dali smjer kuda treba ići u narednih 100 godina.

''Dugo je trebalo da mu se podigne spomenik da bi ga 1941. godine odnijeli Adolfu Hitleru, najvećem zločincu 20. vijeka, ali možda i civilizacije. Ti koji su to učinili i danas imaju svoje potomke i pokušavaju oskrnaviti sjećanje na "Mladu Bosnu" i Gavrila Principa i optužuju Srbe, govore da su neki drugi fašisti, ali mi znamo šta smo. Nas nadahnjuje Gavrilo Princip i "Mlada Bosna" i mi smo borci za slobodu'', poručio je Radmanović onima koji bez njih i Gavrila Principa obilježavaju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Naglasio je da Vidovdan nije samo crvenim slovima upisan datum u kalendaru nego je to svetac kada se Srbi iz cijelog svijeta od Australije do Amerike sastaju i prisjećaju slavnih bitaka za slobodu. Taj datum je, kaže Radmanović, nadahnuće u borbi za slobodu, žrtvovanje, ali i "u borbi za zajedničku državu koju još nismo uspjeli stvoriti".

Novinarima je kazao da neki nisu htjeli zajedno obilježiti ovu godišnjicu i Vidovdan nego su se opredijelili za obilježavanje ono što nije njihov praznik očito.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, ističući da je ovaj park odraz i potreba stanovnika ovog grada te obiluje brojnim sadržajima za djecu, mlade, ljude srednjih godina i penzionere, a uloženo je oko 350.000 KM.

Budući da trave još nema u parku i poneki sadržaji nisu dovršeni, Ćosić kaže da je to znak da će uprava ovog grada ići dalje da bi stanovnicima pružila što bolje uvjete za život.

Povodom otkrivanja spomenika Principu kazao je da je ovaj spomenik ''podignut heroju srpskog i ostalih naroda''. To je bio revolucionar i čovjek koji se borio za slobodu. Za Ćosića Gavrilo Princip je spoj prošlosti i budućnosti, prošlosti na koju su ponosni i budućnosti koju će graditi djeca u ovom parku.

Ćosić je kazao da je na ovom području predviđena izgradnja obdaništa i sportskog igrališta.

Otvaranju parka i otkrivanju spomenika prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je novinarima kazao da su Srbi iz Sarajeva otjerani u ovom posljednjem ratu tokom raspada bivše Jugoslavije. U Sarajevu im je, tvrdi Dodik, oduzeti stanovi, imovina i historija.

''Logično je da je odlaskom Srba iz federalnog Sarajeva počela odlaziti historija koju su činili Srbi na tom prostoru. Zato danas ovdje otkrivamo spomenik Principu i šaljemo poruku da smo ponosni na našu historiju i identitet te da je naša borba za slobodu bila opravdana, legitima i legalna'', istaknuo je Dodik.

Zaključio je da su se danas okupili da jasno kažu da narodi koji ovdje žive nisu bili na istoj strani i još su podijeljeni i različito misle, nikada nisu zajedničke praznike obilježavali zajedno jer ih nije ni bilo, a to, kaže Dodik, govori o današnjoj BiH - državi koja se "drži nasilu" uz pomoć međunarodne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije