Četvrtak / Florence Hartman će biti promotorica knjige Krvnikov trag u Sarajevu

26. 04. 2016. u 16:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

"Kako je potraga za balkanskim ratnim zločincima postala najuspješniji lov na čovjeka u svijetu", stoji u pozivu na promociju knjige Krvnikov trag britanskog novinara i publiciste Juliana Borgera

Izdavačka kuća Buybook objavila je ovu knjigu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću u Haagu. Ova do sada neispričana priča o Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju i o tome kako su počinioci ratnih zločina na Balkanu pohvatani u najuspješnijem lovu na čovjeka u historiji, nakon objavljivanja, privukla je veliku pažnju međunarodne javnosti, a posebno bosanskohercegovačke i regionalne publike. 

Mjesec dana nakon objavljivanja upriličit će se i svečana promocija ovog važnog izdanja. Događaj će se odigrati u dvorani SARTR-a, u četvrtak, 28. aprila 2016. u 20.00 sati. Ulaz je slobodan. 

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, aktivistica i autorica, stiže u Sarajevu povodom promocije na kojoj će biti jedna od promotorica i razgovarati s autorom Julianom Borgerom.

"Pisac i novinar Julian Borger je još jedan od autora za koji će režimska politika i mediji iz Srbije ustvrditi da se radi o britanskom provokatoru. U maniru pisca krimića, čije vas djelo ostavlja bez daha i gdje nedostaje možda još samo James Bond glavom i bradom, ispisuje sve ono što nismo znali ali u šta smo vjerovali da će se desiti ako iole postoji pravda ili interes velikih da se zločinci kazne za politiku masovnoh ubijanja i istrebljenja. Djelo Juliana Borgera,Krvnikov trag, liči na detaljno pripremljen scenarij za još jedan holivudski blokbaster, međutim ovoga puta ovdje nije ništa izmišljeno, čime je još jednom pokazano da mašta ne može nadići ono što nam se dešava, niti što nam se dešavalo, a da to nismo znali", rekao je za Radiosarajevo.ba Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook. 

Pored njega, autora i gospođe Hartmann, na promociji će govoritiSenada Kreso, Edina Bećirević i Haris Pašović. 

Krvnikov trag može se naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa po cijeni od 25,00 KM. 

Na promociji i u danima trajanja Proljeća u Buybooku, knjiga je dostupna po promotivnoj cijeni od 20.00 KM.

Krvnikov trag je fascinantna hronika traganja za balkanskim ratnim zločincima, koje je optužio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, i njihovog hvatanja. Borger pripovijeda kako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić konačno pronađeni i opisuje intrigantne detalje o hapšenju Slobodana Miloševića, predsjednika Jugoslavije i prvog šefa države kojem je suđeno pred nekim međunarodnim tribunalom za zločine počinjene u ratu. Na osnovu intervjua s bivšim pripadnicima specijalnih snaga, obavještajcima i istražiteljima iz desetak zemalja – od kojih je većina prvi put progovorila o svom angažmanu – knjiga rekonstruira četrnaest godina dugi lov na ljude koji je bio proveden skoro u potpunoj tajnosti. Nakon što je podigao optužnice protiv najgorih ratnih zločinaca u Evropi poslije nacističke ere, Haški tribunal je na koncu uspio uhvatiti svakog od 161 osumnjičenog sa svoje liste, što predstavlja nezapamćen uspjeh u političkoj i vojnoj historiji svijeta.

Knjiga Krvnikov trag u prijevodu Senade Kreso, uvrštena je u Buybookovu biblioteku Memorija, u okviru koje je do sada objavljeno još nekoliko značajnih naslova: Deveta vrata pakla Rezaka Hukanovića, Krv realpolitike Florence Hartmann, Na Drini genocidEdine Bećirević, itd.

Više o autoru i knjizi

Julian Borger diplomatski je urednik lista The Guardian. Izvještavao je o ratu u Bosni za BBC i The Guardian, a potom se 1999. godine vratio na Balkan da izvještava o sukobu na Kosovu. Borger je bio članGuardianovog tima koji je 2014. dobio Pulitzerovu nagradu za seriju članaka o masovnom nadziranju građana poznatih kao "Snowdenovi dokumenti". Bio je i u timu nagrađenom Medaljom za istraživačko novinarstvo 2013. godine i Specijalnom nagradom Paul Foot za istraživačko novinarstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 "Upečatljiva priča koja se teško ispušta iz ruku... Dobro organiziran i duboko istražen rad, koji na vješt način opisuje rat na Balkanu, zločince, krivični sud i njegovu baštinu.“ Kirkus Reviews 

“Prepuna uzbudljivih detalja i često nalik na istinit špijunski roman… knjiga koja fascinira.” Library Journal

“Julian Borger je 'otključao' skrivene priče o jednom historijskom lovu na ljude. Ova knjiga vas katapultira kroz dvije decenije političkih intriga, obmana, nepredvidljivih vođa, obavještajnih službi koje se međusobno natječu, loše izvedenih operacija u kojima bjegunci ginu, kao i o nizu uspješnih hapšenja na pustim seoskima putevima i u uspavanim selima, u pregrijanim stanovima punim oružja, i o iznenadnom prepadu i hapšenju bjegunca u jednom španskom restoranu, koji pritom nije stigao ispiti ni gutljaj vina. Borger pokazuje kolika je vrijednost tribunala i onih koji su mu na prag izručili osobe koje predstavljaju samo utjelovljenje zla.” David Scheffer

NEMA KOMENTARA