Film "Ne ostavljaj me" Aide Begić - kandidat BiH za nagradu Oscar

Radiosarajevo.ba
Film "Ne ostavljaj me" Aide Begić - kandidat BiH za nagradu Oscar
Foto: Radiosarajevo.ba / Aida Begić

Kandidat u ime Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film "Ne ostavljaj me", rediteljice Aide Begić.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor te je komisija u čijem su se sastavu našli rediteljica Ines Tanović, scenaristica Elma Tataragić, scenaristica Tina Šmalcelj, reditelj Neven Samardžić, reditelj Alen Drljević, scenaristica Melina Alagić, producent Adnan Ćuhara, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Graho i rediteljica Sabrina Begović Ćorić, glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

Ovogodišnji bh. kandidat film "Ne ostavljaj me" svjetsku premijeru imao je na Antalija Film Festival prošle godine, a upravo danas počinje distribuciju u kinima u Bosni i Hercegovini.

Film je, također, prikazan ove godine na Sarajevo Film Festivalu u okviru BH Film programa i programa U fokusu, a do danas je obišao desetine svjetskih festivala među kojima i poznati Edinburgh Film Festival. 

Ne ostavljaj me je priča o boli, potrazi za smislom života i prijateljstvu siročadi. Sirijski dječaci Isa, Ahmed i Muataz žive težak život kao izbjeglice u čarobnom, mitskom turskom gradu Sanliurfa. Film je sniman na autentičnim lokacijama Sanilurfe te sa djecom sirijskim izbjeglicama.

Nastao u produkciji kuće Film House iz Sarajeva kao koprodukcija Bosne i Hercegovine i Turske. Rediteljica, scenaristica i producentica filma Aida Begić, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević, kostimografkinja Sanja Džeba, a dizajner zvuka Igor Čamo, a producent Adis Đapo.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 18 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, 2001. godine je nominiran film Ničija zemlja Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film. Podsjećamo da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2017. do 1. oktobra 2018. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova, te čija je autorska ekipa većinski iz BiH. Više informacija o pravilima kandidiranja filmova za ovu nagradu možete naći na www.oscars.org.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije