Film 'Watani - moja domovina' zatvara treći WARM festival

Radiosarajevo.ba
Film 'Watani - moja domovina' zatvara treći WARM festival
Posljednji sedmi dan trećeg WARM Festivala u subotu, 02. jula u kinu Meeting Point u 11 sati otvorit će projekcija filma “Baghdad, chronicles of an immured city“, autora Lucasa Mengeta i Laurenta Van der Stockta.

Ovo francusko ostvarenje u trajanju od 54 minute, publici će predstaviti priču filmskih reditelja koji su u Bagdadu radili godinama te u susretima sa naseljenicima, vjerskim vođama, političarima i militantima, evociraju ovaj prastari grad u srcu devastirajućeg i historijskog civilnog rata. Nakon ove projekcije, posljednje festivalske događaje činit će čitanje knjige “Guantanamo“ i diskusija sa autorom Frankom Smith te projekcija filma Watani – moja domovina autora Marcela Mettelsiefena.

U knjizi Guantanamo Frank Smith pristupa jeziku i minutama ispitivanja iz Guantanamo Bay-a, oblikujući pitanja i odgovore koji su bezlični i neodoljivi kao i ispitivanja sama za sebe. Smitov rad je uznemirujući, nadilazi i paralizira kategorije prava i poezije, nevinosti i krivnje, prijevoda i interpretacije. Čitanje knjige i diskusija će u kinu Meeting Point početi u 20 sati.

Britansko-njemačko ostvarenje Watani – moja domovina koje će i zvanično spustiti zavjesu na treći WARM Festival, epska je priča o bijegu jedne porodice iz ratom uništenog Aleppa i njihov pokušaj da stvore novi život u Njemačkoj. Posljednja festivalska projekcija zakazana je za 21 sat.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije