Film "Moj Dida je pao s Marsa" oduševio sarajevsku publiku

Radiosarajevo.ba
Film "Moj Dida je pao s Marsa" oduševio sarajevsku publiku
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Sarajevska premijera filma "Moj dida je pao s Marsa"

Prvi regionalni naučno-fantastični film za djecu "Moj dida je pao s Marsa" premijerno je prikazan u Sarajevu gdje je razveselio mladu, ali i oduševio stariju publiku. Sala Cinema CItyja bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a tražila se i ulaznica više. 

Film je na redovnom repertoaru kino dvorana širom BiH od četvrtak 21. marta. 

Sarajevskoj premijeri prisustvovala je ekipa filma, kao i predstavnici sarajevske agencije Fabrika koja je u saradnji s drugima radila na ovom vrlo značajnom projektu. Film naučno-fantastičnog žanra i međunarodne koprodukcije u kojoj svoju ulogu ima i Bosna i Hercegovina, nosi poruku da „jedni drugima moramo biti frendovi“.

Jedna od više podtema je vršnjačko nasilje budući da o tome, po riječima rediteljice i producentice Marine Andree Škop, treba javno govoriti i edukativno se obratiti djeci.

Rediteljica je uoči premijere u Sarajevu izjavila novinarima da su specijalni efekti rađeni gotovo godinu dana u četiri zemlje među kojima je BiH.

Tehnički poseban izazov je bio imati robota na setu, s efektnom animacijom i uvjerljivom facijalnom ekspresijom, na čemu je radila „vojska ljudi“.

Inicijativa za stvaranje tog filma potekla je iz Hrvatske, gdje Marina Andree Škop i druga prodecentica Darija Kulenović Gudan, obje iz Sarajeva, imaju producentsku kuću.

Produciran je s partnerima iz Bosne i Hercegovine među kojima je i sarajevska agencija Fabrika, kao i produkcijske kuće iz Češke, Slovačke, Slovenije, Luksemburga i Norveške.

Nakon hrvatske i bosanskohercegovačke premijere, slijede prikazivanja u drugim zemljama, kao i festivalska učešća tog „definitivno drugačijeg filma“, kako je navela rediteljica.

„Moj Dida je pao s Marsa“ je priča o jačini prijateljstva i ljubavi, u kojoj glavne uloge imaju djevojčica i robot.

“U jednom trenu život djevojčice Une se sasvim preokrene kada njenog djeda otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Una i robot imaju manje od 24 sata da pronađu i spasu djeda”, navedeno je u reklamnom plakatu.

Osim Marine Andree Škop, režiju potpisuje Dražen Žarković.

U filmu glume: Lana Hranjec, Ozren Grabarić, Nils Ole Oftebro, Petra Polnišova, Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango.

Film je dosad prikazan na istaknutim festivalima - u Belgiji (JEF), Kanadi (FIFEM) i Hrvatskoj (KinoKino).

Svakako pozivamo Vas da u narednim danima svratite do Cinema CItyja i pogledate ovaj predivni naučno-fantastični film za djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije