Film međunarodno uspješne autorice otvara ovogodišnji festival

Radiosarajevo.ba
Film međunarodno uspješne autorice otvara ovogodišnji festival
/ Those Shocking Shaking Days, 2016.
Pravo Ljudski Film Festiaval ima čast otvoriti svoje 11. izdanje svjetski nagrađivanim filmom autorice BH porijekla Selme Doborac Those Shocking Shaking Days.

Otvaranje Festivala u srijedu, 9. novembra u kinu Meeting Point Sarajevo donosi sasvim novo filmsko iskustvo koje nas suočava sa radikalnim pitanjem šta dobivamo kada snimamo rat.

Selma Doborac živi i radi u Beču, a pripada novoj generaciji autora i autorica koji nažalost još uvijek nezapaženo stvaraju između prostorima intimnog i stranog.

Nakon osvojene nagrade Georges de Beauregard International Prize) na ovogodišnjem FID Marsaillesu, film Those Shocking Shaking Days dobiva svoju regionalnu premijeru na 11. Pravo Ljudski Film Festivalu.

Selma Doborac radikalno i samouvjereno premješta osnovne elemente filma i kroz samo njoj specifičan audiovizualni jezik otvara novi način komunikacije s publikom. Film pretpostavlja da postoje stvari i mjesta obilježena ratom, poput Bosne i Hecegovine, na kojima postoji potreba da se progovori o iskustvu rata i ratnih zbivanja, ali ne postoji i općeprihvaćen otvoren i konstruktivan način da se to uradi.

Tako, novo izdanje Pravo Ljudski Film Festivala otvara film u kojem ponekad sjedimo u tišini, a ponekad grizemo nokte.

U pokušaju da zaokružimo ovogodišnje iskustvo umirujućim tonovima, na granici između fikcije i stvarnosti, 11. izdanje zatvara film Kako sam se zaljubio u Evu Ras autora Andrea Gil Mate. Ovaj portugalsko-bosanskohercegovački film, snimljen u potpunosti u Sarajevu, priča je o Seni Mujanović, zaštitnici i jedinoj trajnoj stanarki projekcijske sobe nekada kultnog, a sada zaboravljenog kina 1. maj (kino Bosna).

Kako sam se zaljubio u Evu Ras putovanje je kroz Senin život, odnosno život žene zlatne jugoslovenske generacije, predstavljen kroz jugoslavenski film. Početak, vrhunac, bolni rasplet i kraj Jugoslavije ispreden je unutar melanholičnog dana postjugoslovenskih generacija, koji/e poput spomenika čuvaju relikvije prošlih vremena normalnosti. Autor Andre Gil Mata porijeklom je iz Portugala, a jedan je od doktoranata Bela Tarrovog internacionalnog film.factory programa u Sarajevu.

11. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 9. do 14. novembra u Sarajevu.

Ulaz na sve projekcije i događaje na Festivalu je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije