Počinje osmi Balet Fest: Magija pokreta i muzike na sceni NPS

S. Š. J.
Počinje osmi Balet Fest: Magija pokreta i muzike na sceni NPS
Pripreme za ovogodišnji, osmi po redu Balet Fest koji će trajati od 21. do 28. septembra 2017. godine, već su uveliko u toku.

Balet Fest kao jedini festival plesne umjetnosti u BiH i ove godine ponudit će ljubiteljima ove vrste umjetnosti mnoštvo uzbuđenja i uživanja u magiji pokreta i muzike na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta.

Direktorica Edina Papo istaknula je na današnjoj pres-konferenciji kako je ovogodišnji Balet Fest posvećen savremenoj autorskoj koreografiji.

"Festival otvaramo 21. septembra uz izložbu Veliki format u Galeriji Novi hram posvećenu liku i djelu Franje Horvata, soliste, pedagoga i koreografa. Bila nam je čast prokopati te divne i skromne arhive o Horvatu, o kojem je inače teško naći pisane podatke. Franjo Horvat je čovjek bez kojeg se nije moglo, pionir kojeg treba odvojiti kao cjelinu i tako istražiti njegovo djelo i duh. Bio je jedan od osnivača klasičnog baleta u BiH i baleta u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Jako je važno naglasiti da je Balet Fest produžena ruka svih dešavanja vezana za balet, koji razvija i naučnu i kulturnu misao o našim velikanima. Našu tradiciju ne smijemo ostaviti da čeka na bolja vremena", kazala je danas Edina Papo.

Prve predstave koje će se moći pogledati na Festivalu izvodi SNG Opera in balet Ljubljana, ansambl koji dolazi iz Slovenije. 

"To je izuzetna kompanija koja je iznjedrila divne predstave i igrače. Imaju evropski pristup, a našoj publici će se predstaviti sa dvije predstave koje su priredili evropski bardovi Alexander Ekman i Hans van Manen. Humor u baletu je posebna kategorija koju malo ko dobro spaja kao Ekman. Kaktusi će biti posebna poslastica za našu publiku. A predstava Pet tangov Hansa van Manena nas vraća na ples u špic patikama, da se tako izrazim, ples koji će vas kupiti emocijama. Plesom ćemo čuti pet muzičara koji izvode Piazzolin (op.a Astor Piazzola) tango", pojasnila je Papo.

Balkan Dance Project, međunarodni je plesni projekt izuzetnih mladih ljudi koji su okupili plesače iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH čiji je cilj da naprave platformu saradnje i i drukčijeg pogleda na savremenu koreografiju.

"Balkan Dance Project nam donosi dvije koreografije Aleksandra Ilića i Igora Kirova koje će se moći pogledati 27. septembra. A postalo je već tradicionalno da pozivamo u goste drage Beograđane. Bitef Dance Company donose predstavu Dunjaluk, sa savremenim plesačima. Ova plesna kompanija je lider u platformi savremenog plesa i od njih možemo mnogo da naučimo", dodala je direktorica Festivala.

Festival baleta i ove godine, bez obzira na poteškoće izlazi sa vizijom autorske koreografije. 

"Narodno pozorište Sarajevo je naš prijatelj i godinama smo naslonjeni jedni na druge. Zahvalna sam što imaju razumijevanje za balet i naš festival. Nažalost, još uvijek smo neshvaćeni i nemamo veliku podršku kakvu treba da ima ovakav festival, kakvu imaju slični festivali u regionu. Ali mi imamo planove da i dalje rastemo", zaključila je Papo. 

Medijima se na konferenciji obratila i direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Hašimbegović koja je podsjetila da Balet Fest postoji već osam godina, te da se nada da će ubrzo proslaviti i prvu deceniju rada.

"Balet Fest i ove godine ima divne naslove u sklopu svog repertoara. Festivali su nam važni jer donose nove kulturne veze, susrete sa umjetnicima, a grad Sarajevo stavljaju u centar kulturnih događanja", poručila je direktorica Hašimbegović.

balet_fest_sarajevo_2017_plakat2.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije