EU 35 država istovremeno: Evropski dani jevrejske kulture 2016

Radiosarajevo.ba
EU 35 država istovremeno: Evropski dani jevrejske kulture 2016
/ Muzej Jevreja u Sarajevu, Foto: Visitmycountry
Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija"  i Jevrejska općina u Sarajevu i ove godine učestvuju u međunarodnoj manifestaciji "Evropski dani jevrejske kulture 2016", koja će sutra biti održana u 35 zemalja širom Evrope.

Ovogodišnja tema Evropskih dana jevrejske kulture "Jevrejski jezici" građanima Sarajeva bit će predstavljena predavanjem "O jeziku sefardskih Jevreja", koje će u nedjelju u Jevrejskoj općini u Sarajevu održati redovni profesor Sarajevskog Univerziteta u penziji David Kamhi.

U okviru predavanja publici će biti i predstavljen književni rad Laure Papo Bohorete i njen doprinos kulturi Sefarada u Bosni i Hercegovini. Predavanje će biti popraćeno primjerima tekstova na španskom i jeziku Sefarada, kao i najljepšim sefardskim pjesmama.

Nešto kasnije istog dana, u Galeriji "Novi hram" bit će otvorena izložba "Jevrejski jezici", koju je posebno za ovu priliku pripremila Nacionalna biblioteka Izraela.

Evropski dan jevrejske kulture započeo je svoje postojanje 1996. godine u francuskom gradu Alzas, kao vrlo uspješna lokalna manifestacija. Do 1999. godine ova se priredba proširila na cijelu Francusku, zatim Njemačku, Švicarsku, Italiju i Španiju, da bi 2000. godine, s pridruživanjem novih 11 evropskih zemalja, među kojima je bila i BiH, i zvanično postala evropska manifestacija, saopćili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije