Emir Imamović predstavio svoj novi roman "Terorist"

Fena
Emir Imamović predstavio svoj novi roman "Terorist"
FOTO: Facebook / U okviru Internacionalnog festivala književnosti Bookstan koji organizuje izdavačka kuća Buybook danas je u Sarajevu novinar i pisac Emir Imamović Pirke predstavio svoj novi roman "Terorist".
U okviru Internacionalnog festivala književnosti Bookstan koji organizuje izdavačka kuća Buybook danas je u Sarajevu novinar i pisac Emir Imamović Pirke predstavio svoj novi roman "Terorist".

Terorist je, po autorovim riječima, knjiga koja je žanrovski hibrid konstriurana kao publicistika, a njena kičma je fikcijska.

"Kompletan okvir priče je dokumentaristički, ali su njena srž i glavni junaci izmišljeni. Širi kontekst, u kojem se priča kojom se ja bavim dešava, činjenično je utemeljen sa puno poziva na izvore i uz puno referenci i citata, dok je ono što nosi priču (razgovor optuženog da je bio pripadnik tzv. Islamske države i njegovog poznanika iz djetinjstva) fikcijsko", izjavio je Imamović.

Naveo je da je dugo imao ambiciju napisati knjigu koja će imati fikcijski okvir i fikcijsku priču unutar tog okvira, gdje će se činjenice koje su provjerljive i dostupne stalno češati o apsolutno izmišljenu konstrukciju, ali tako da se nikad zapravo ne zna gdje počinje i završava ono što je stvarnost i ono što je izmišljeno.

"Razlog što sam je napisao je prvo želja da se pokušam baviti takvom vrstom teksta, dakle da se poigram sa formom, a razvoj događaja, nastanak i nestanak Islamske države, dali su taj završni pečat jer glavni junak u takvoj knjizi ne može imati običnu priču. Isprva sam se mislio baviti ratom u BiH, ali sam shvatio da je generacijama koje su sada već moji potencijalni čitatelji i čitataljice, taj rat ono što je nama bila Bitka na Neretvi", izjavio je Imamović.  

Nakon što se ogorčeni novinar u ovom romanu spletom okolnosti zatekne pri izručenju nekog ISIL-ovca matičnoj zemlji Bosni i Hercegovini, on otkriva da se upravo iz srca terora vratio njegov poznanik iz djetinjstva Mirza Kasumović.

"Roman počinje onako kako počinju priče u anglosaksonskoj publicistici povodom kojim autor želi nešto ispričati. Novinar na zadatku na Sarajevskom aerodromu prilikom izručenja Mirze Kasumovića Bosni i Hercegovini po potjernici Interpola, shvati da je taj Kasumović njegov poznanik iz djetinjstva. Odluči ga iz različitih razloga jednom posjetiti, a ta posjeta pretvara se u niz susreta gdje oni razgovaraju, svaki sa svoje pozicije, bez namjere da se ikada približe između sebe. Pri tome se pokazuje da je svaki jednako zaglavljen u svom vjerovanju u nešto što se jednom i drugom pokazuje kao pogrešno", ispričao je ukratko autor. 

Književni urednik Kruno Lokotar u uvodu je kazao je da je riječ o petom romanu Emira Imamovića u kojem on na najbolji način spaja iskustva svojih profesija – s jedne strane istraživačkog novinarstva, a s druge književnosti.

Emir Imamović Pirke dugogodišnji je novinar i saradnik nekih od najznačajnijih medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije