Educirajte se i zabavite se: Besplatna posjeta Muzeju Valter brani Sarajevo

Fena
Educirajte se i zabavite se: Besplatna posjeta Muzeju Valter brani Sarajevo
Foto: Anadolija / Muzej Valter brani Sarajevo

Filmski centar Sarajevo i Muzej Valter brani Sarajevo otvorit će danas besplatno vrata za posjetioce u okviru projekta Otvorena kuća bh. filma.

To je prilika da posjetioci obiđu muzej te da uz vodiče čuju priču o muzeju, filmu Valter brani Sarajevo, bh. reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru, te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajeva.

Kinezi stižu u Muzej: U ovom mjesecu turistička tura "Valter brani Sarajevo"

Također, Filmski centar Sarajevo organizira i projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra, dokumentarnih filmova Priča o jezeru reditelja Gojka Šipovca, Proljeće u mom gradu Žike Ristića, Švapski adet i Bosniše Vilajet Branka Ranitovića, Muhameda Karamehmedovića i Zuke Džumhura, Posljednji krug Pjera Majhovskog te Ja i moj rođak Pip Mustafe Kapidžića.

Također će biti prikazani i igrani filmovi Mali vojnici Bate Čengića, Ram za sliku moje drage Mirze Idrizovića, Valter brani Sarajevo Hajrudina Šibe Krvavca te Ljubav i bijes Bakira Tanovića.

Priča Ešrefe Krvavac o suprugu Hajrudinu: Život sa Šibom bio je najljepši film

Domaćin u muzeju bit će filmski reditelj i direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković te drugi bh. filmski radnici koji će gostima i publici predstaviti djela iz programa i autore filmova.

Program je prilagođen i za djecu i mlade, stoga organizatori pozivaju roditelje da djecu dovedu u Muzej Valter brani Sarajevo gdje će se informirati o bogatoj prošlosti bh. filma.

Program se organizira kao znak zahvalnosti građanima Sarajeva i široj javnosti koja daje veliku podršku Filmskom centru Sarajevo i Muzeju Valter brani Sarajevo u naporima da sačuvaju imovinu, ali i arhiv bh. filma koji posjeduju kao neprocjenjivo kulturno blago Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije